ΕΛΤΑ: Βρήκαν 21 υπαλλήλους με πλαστά απολυτήρια λυκείου

ΕΛΤΑ: Βρήκαν 21 υπαλλήλους με πλαστά απολυτήρια λυκείου

ΕΛΤΑ: Με πλαστά απολυτήρια λυκείου, βρέθηκαν 21 υπάλληλοι

ΕΛΤΑ: Ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε 17 υπάλληλοι των ταχυδρομείων ΕΛΤΑ, βρέθηκαν άνεργοι. Οι 17 εργαζόμενοι, όπως αποδείχτηκε, είχαν πλαστά απολυτήρια λυκείου. Ωστόσο, τρεις ήταν οι τυχεροί που γλύτωσαν την απόλυση και η περίπτωση του ενός θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Την έξοδο σε 17 δημοσίους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ, οι οποίοι απασχολούνται εδώ και χρόνια, έδειξε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε ότι είχαν καταθέσει πλαστό απολυτήριο λυκείου.

Στις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στη διαύγεια, τονίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (ΕΛΤΑ) προχωρά σε «Καταγγελία Σύμβασης» μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις μετά από σχετικό έλεγχο:

«Δεν επιβεβαιώθηκε από τον αρμόδιο Εκπαιδευτικό Φορέα, η γνησιότητα του απολυτηρίου τίτλου που προσκόμισε ο υπάλληλος. Που ήταν απαιτούμενος για την πρόσληψή του στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Ο τίτλος αποτέλεσε στοιχείο κατάταξής του σε σειρά και κρίθηκε βάσει αυτού προσληπτέος».

Ωστόσο, οι τρεις από τις περιπτώσεις, που επίσης διαπιστώθηκε ότι τα απολυτήρια λυκείου ήταν πλαστά, δεν επετεύχθη πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στην θέση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες αρνητική ψήφο έδωσαν μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Άλλη μία απόφαση θα συζητηθεί στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο. Εντύπωση προκαλεί ότι τα πλαστά απολυτήρια είχαν σχεδόν στο σύνολό τους βαθμό απολυτηρίου 17!

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών ξεκίνησε αμέσως μετά την επιτυχημένη εθελουσία έξοδο των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, αλλά και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού.

ΕΛΤΑ: Βρήκαν 21 υπαλλήλους με πλαστά απολυτήρια λυκείου

Το παρελθόν των εργαζομένων των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Το 2018, ο 44χρονος δημόσιος υπάλληλος καταδικάστηκε. Απεδείχθη στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας ότι είχε πλαστογραφήσει όλους τους βαθμούς του στο απολυτήριο Λυκείου. Έμοιαζε με αριστούχου.

Χάρη σε αυτό το πτυχίο διορίστηκε στα ΕΛΤΑ, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Ο 44χρονος υπέβαλε αίτηση μετάταξης στο Δασαρχείο, οπότε ο φάκελός του άνοιξε εκ νέου και υπήρξε λεπτομερής μελέτη των χαρτιών που είχε προσκομίσει και βάση των οποίων είδε διοριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, με το άρθρο 28 του Ν.4305 θεσμοθετήθηκε ο έλεγχος της γνησιότητας τόσο των δικαιολογητικών των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων του εν ευρεία έννοια δημοσίου τομέα, πριν την υπογραφή της πράξης διορισμού ή πρόσληψης. Επίσης, θεσμοθετήθηκε ο έλεγχος και όλων των στοιχείων του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων ανεξαρτήτως της εργασιακής σχέσης, με την οποία υπηρετούν, στις δημόσιες υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού, και τις επιχειρήσεις αυτών, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιες επιχειρήσεις. Απαγορεύτηκε μάλιστα η οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης, πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΕΔΔ, από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 είχαν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο. Οι δε ελεγχόμενοι υπάλληλοι είχαν απομακρυνθεί οριστικά από την υπηρεσία τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Ως επί το πλείστον, οι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν αφορούν πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461), πτυχία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158), πτυχία ΤΕΙ (60), γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως αγγλικών (71) και γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών (31).

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα