Ελβετία: Τέλος τα περιοριστικά μέτρα – Καταργούνται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί

by Τόνια Τζαφέρη
Ελβετία: Τέλος τα περιοριστικά μέτρα – Καταργούνται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί

Ελβετία: Άλλη μια Ευρωπαϊκή χώρα που αφήνει την πανδημία πίσω της

Ολοένα και περισσότερες χώρες αποφασίζουν να καταργήσουν τα περιαστικά μέτρα που ισχύουν για το κορωνοιό εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια. Μετά την Δανία, την Βρετανία και κάποιες ακόμη… στην λίστα προστίθενται και η Ελβετία.

Η Ελβετία λοιπόν θα άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι ότι η αύξηση στα κρούσματα που τροφοδότησε η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Τα μόνα μέτρα που θα ισχύουν στην Ελβετία από αύριο

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μόνο η υποχρέωση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις υγειονομικές υποδομές θα παραμείνει σε ισχύ ύστερα από τις αλλαγές, που θα εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη.

Η υποχρεωτική παραμονή σε πενταήμερη καραντίνα για όσους βρέθηκαν θετικοί σε κορονοϊό επίσης θα παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, για να προστατευθούν οι ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.

Ελβετία: Τέλος τα περιοριστικά μέτρα – Καταργούνται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί

Ωστόσο τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικοί χώροι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κυβέρνηση να προχωρά στα μέτρα που προανήγγειλε πριν από δύο εβδομάδες όταν τερμάτισε την καραντίνα για όσους ήλθαν σε επαφή με κρούσμα και μετέτρεψε σε σύσταση την οδηγία για τηλεργασία.

Αναλυτικά τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ελβετίας για τα μέτρα

«Η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται θετικά», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση. «Χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, είναι απίθανο το υγειονομικό σύστημα να υπερφορτωθεί παρά το υψηλό ποσοστό κυκλοφορίας του ιού».

«Άρα», σύμφωνα με την κυβέρνηση, «υπάρχουν οι συνθήκες για ταχεία εξομάλυνση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

Πάνω από το 90% του πληθυσμού των 8,6 εκατ. κατοίκων της Ελβετίας έχουν εξασφαλίσει προστασία απέναντι στον ιό, είτε γιατί έχουν αναρρώσει από την COVID-19 είτε γιατί έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ελβετία: Τέλος τα περιοριστικά μέτρα – Καταργούνται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί

Παρά το γεγονός ότι καθημερινά καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα, το υγειονομικό σύστημα έχει αντέξει και το ποσοστό κάλυψης σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει μειωθεί.

Πάνω από 2,6 εκατ. κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελβετία και το γειτονικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν από την αρχή της κρίσης. Περίπου 12.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω επιπλοκών της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Προτεινόμενα