Εμβολιασμός κορονοϊού: Η διαδικασία που θα γίνει στην Ελλάδα – 2 εκατ. πολίτες θα εμβολιάζονται κάθε μήνα

by Antonis Spyropoulos

Εμβολιασμός κορονοϊού: Ο τρόπος που θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα και το σχέδιο της κυβέρνησης για να κάνουν το εμβόλιο όλοι οι πολίτες

Εμβολιασμός κορονοϊού: Έχει αρχίσει η τελική πορεία για την άφιξη των εμβολίων του COVID-19 στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ήδη έχει καταστρώσει πλάνο για εμβολιαστικά κέντρα ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες

Ο κ. Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών δήλωσε πως μια σειρά από εμβόλια βρίσκονται στην τελευταία φάση της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός. Επιπλέον δωρεάν θα παρέχεται στους πολίτες. Επεσήμανε ωστόσο ότι θα γίνει προσπάθεια και καμπάνια ώστε οι πολίτες να πειστούν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Αναφορικά με την διαδικασία που θα γίνουν οι εμβολιασμοί, ο κ. Πέτσας αποκάλυψε ότι ήδη φτιάχνονται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Προκειμένου ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη παραλαβή.
Αναμένεται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Και αν γίνει η παραλαβή περισσότερων εμβολίων -τον ίδιο μήνα- μπορεί, αν καταστεί αναγκαίο, να γίνει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

Ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό τον σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Εμβολιασμός κορονοϊού: Ο τρόπος που θα γίνει στην Ελλάδα

Πως θα διανεμηθούν τα εμβόλια για τον κορονοϊό και οι υποδομές για τα εμβολιαστικά κέντρα

Ανάμεσα στο διάστημα που μένει για την άφιξη των εμβολίων η κυβέρνηση προετοιμάζει την δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει με γνώμονα τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες. Η άφιξη των εμβολίων θα γίνει σταδιακά στο ξεκίνημα του 2021. Η συνολική προμήθεια των εμβολίων στην ΕΕ θα φτάσει τις 1,1 δισ. δόσεις. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια εμβόλια. Εάν κριθεί απαραίτητο, η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει περισσότερα.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες για το εμβόλιο με τις εταιρείες Pfizer/BioΝΤech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson. Παράλληλα βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Να σημειωθεί πως η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία προαγοράς με τις δύο πρώτες εταιρίες. Η συμφωνία αυτή βασίστηκε στην αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου που φτάνει στο 90%.

Στην Ελλάδα ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Με βάση ότι τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, είναι προφανές πως ουσιαστικά η Ελλάδα θα προμηθευτεί 12,5 εκατομμύρια τεμάχια. Πρόκειται για έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της. Επιπλέον η χώρα θα έχει στη διάθεση της ένα επαρκές απόθεμα για να καλυφθούν τυχόν απώλειες ή ελαττώματα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θέλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε σίγουροι για την επάρκεια των εμβολίων».

Από τον μήνα του Ιανουάριου έως τον Μάρτιο θα γίνεται διαφήμιση ώστε να εμβολιαστεί ο πλυθησμός. Πρώτα οι υγειονομικοί θα κάνουν το εμβόλιο, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα