Εμβόλιο κατά του καρκίνου: Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής με εμβόλιο mRNA

Εμβόλιο κατά του καρκίνου: Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής με εμβόλιο mRNA

Εμβόλιο κατά του καρκίνου: Σπουδαία μέρα! Ο πρώτος ασθενής εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά του καρκίνου

Εμβόλιο κατά του καρκίνου: Σπουδαία μέρα για την ιατρική! Η νέα αυτή εξέλιξη σχετίζεται με ένα εμβόλιο τύπου mRNA. Έχει σκοπό να παρατείνει με τρόπο θεαματικό τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από την επάρατη νόσο. Ο πρώτος ασθενής εμβολιάστηκε με το συγκεκριμένο εμβόλιο της εταιρείας BioNTech κατά του καρκίνου, στο πλαίσιο της Φάσης 2 των κλινικών δοκιμών, όπως αναφέρει η επιστημονική ιστοσελίδα iflscience.com και αναδημοσιεύει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ασθενής έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η εμβολιαστική θεραπεία που φέρει τον τίτλο BNT111. Θα συνδυαστεί με υπάρχουσα ανοσοθεραπεία με στόχο να αντιμετωπίσει έναν συγκεκριμένο τύπο μελανώματος σε προχωρημένο στάδιο.

Η δοκιμή είναι τύπου open-label και τυχαιοποιημένη. Αυτό σημαίνει ότι ερευνητές και εθελοντές γνωρίζουν τι είναι κλασική θεραπεία και τι πειραματική. Η δοκιμή, στην οποία συμμετέχουν 120 ασθενείς, θα αξιολογήσει τον συνολικό ρυθμό απόκρισης του BNT11, όταν χρησιμοποιείται σε συνεργασία με τη δραστική ουσία σεμιπλιμάμπη (σ.σ. cemiplimab). Επίσης, θα αξιολογήσει τη διάρκεια και την ασφάλεια του νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Με βάση το δημοσίευμα, κατόπιν των υποσχόμενων αποτελεσμάτων της Φάσης 1, υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι η θεραπεία θα προκαλέσει μία ισχυρή και ασφαλή απόκριση αντισωμάτων.

«Το όραμά μας είναι να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον καρκίνο και στα λοιμώδη νοσήματα. Καταφέραμε να δείξουμε τη δυναμική των εμβολίων mRNA στη διευθέτηση της πανδημίας COVID-19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο καρκίνος είναι εξίσου μία παγκόσμια απειλή για την υγεία. Μάλιστα χειρότερη από την τρέχουσα πανδημία», δήλωσε ο Özlem Türeci, συνιδρυτής και επικεφαλής Υγειονομικός Αξιωματούχος της BioNTech.

Εμβόλιο κατά του καρκίνου: Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής με εμβόλιο mRNA

Καρκίνος: Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής στη Φάση 2 των κλινικών δοκιμών

Στην ίδια δήλωση, ο Türeci υποστηρίζει ότι η θεραπεία «BNT111 έχει ήδη δείξει ένα ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας και ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στις αρχικές κλινικές αξιολογήσεις. Με την έναρξη της θεραπείας ασθενών στο πλαίσιο της Φάσης 2, είμαστε ενθαρρυμένοι να συνεχίσουμε στο αρχικό μονοπάτι. Έτσι θα πραγματώσουμε τις δυνατότητες των mRNA εμβολίων για τους καρκινοπαθείς».

Η θεραπεία BNT111 είναι μία πειραματική αντικαρκινική mRNA θεραπεία, που αποτελεί κομμάτι της πλατφόρμας FixVac της γερμανικής εταιρείας.

Συμπεριλαμβάνονται πολλαπλές ανοσοθεραπείες, οι οποίες με τη σειρά τους περιλαμβάνουν τις κυτταρικές εντολές που δίδονται για να δημιουργηθούν αντιγόνα, τα οποία μοιράζονται μεταξύ των τύπων καρκίνου, και τα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς. Όλα αυτά γίνονται, σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράξει αντισώματα εναντίον των καρκινικών κυττάρων.  Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα «εκπαιδεύεται» στο να καταστρέφει όγκους, προτού καν αυτοί γίνουν επικίνδυνοι. Η BNT111 είναι η πιο εξελιγμένη θεραπεία της πλατφόρμας FixVac και στοχεύει τέσσερα αντιγόνα. Τουλάχιστον ένα από αυτά, είναι παρών στο 90% και άνω των περιστατικών μεταστατικού μελανώματος.

Μαζί με τη θεραπεία BNT111, υπάρχει και η BNT112, η οποία είναι μία πειραματική θεραπεία ενάντια σε συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του προστάτη (σ.σ. Castration Resistant Prostate Cancer), που βρίσκεται στη Φάση 1 των κλινικών δοκιμών. Επίσης, υπάρχει η θεραπεία BNT113, η οποία είναι άλλη μία mRNA θεραπεία για όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό HPV, καθώς επίσης στους καρκίνους του κεφαλιού και του λαιμού. Αυτή η θεραπεία βρίσκεται στη Φάση 1 των κλινικών δοκιμών. Όλες αυτές δοκιμάζονται περαιτέρω, ώστε να επεκτείνουν την πλατφόρμα της γερμανικής εταιρείας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τέτοια εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστια “άλματα” των δεικτών επιβίωσης σε ασθενείς με περίπλοκους και προχωρημένους καρκίνους».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα