Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: «Δεν θα αναλάβουμε την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή»

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Δεν θα αναλάβουν την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Με επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, έγινε σαφές ότι η Ένωση και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεν θα αναλάβουν την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή.

Μεταξύ άλλων, ζητείται ο άμεσος ορισμός Ειδικού Εφέτη Ανακριτή. Η ανάθεση ενός ανθρώπου, που με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων. Κυρίως όμως υπάρχει ανάγκη συλλογής στοιχείων και διερεύνησης της σύνδεσης όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί ή θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια».

Ποινικολόγοι και Μαχόμενοι δικηγόροι: Αναλυτικά η ανάρτηση της Ένωσης

«Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας σε όλη της την επικράτεια αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, από εκατοντάδες πυρκαγιές, μια τεράστια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα.

Προφανώς οι κλιματολογικές συνθήκες (παρατεταμένος καύσωνας, ξηρασία, κλιματική αλλαγή) θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν σε ένα βαθμό ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε γειτονικές χώρες.

Προφανώς χρειαζόταν καλύτερη πρόληψη (αντιπυρικές ζώνες, περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, λειτουργικοί κρουνοί, υπογειοποιημένα καλώδια υψηλής τάσης κλπ). Σαφώς χρειάζονταν μέτρα, που θα είχαν περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα. Φυσικά, ενδεχομένως να υπάρχουν και πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων αρχών, που πρέπει να διερευνηθούν και ποινικά.

Είναι όμως αδιαμφισβήτητο το γεγονός διαχρονικά μάλιστα, ότι τέτοιες συνθήκες εκμεταλλεύονται διάφοροι επίδοξοι εμπρηστές για οικονομικούς και αντεθνικούς συνήθως λόγους.

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Η επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Κύριε Εισαγγελέα,

Πληροφορηθήκαμε δημοσιογραφικά, ότι ήδη έγιναν συλλήψεις για κακουργηματικό εμπρησμό δάσους στον Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι, Κρυονέρι, στη Καλαμάτα, στη Φωκίδα. Ενημερωθήκαμε, ότι έχουν ανευρεθεί εμπρηστικά σύνεργα στη Βαρυμπόμπη, στο πάρκο Τρίτση. Πληροφορηθήκαμε, ότι μια γυναίκα πήγε να βάλει φωτιά στο Πεδίο του Άρεως. Επιπλέον, μάθαμε ότι ο Δήμαρχος Θεολόγου, αλλά και κάτοικοι και φορείς στην Εύβοια και την Αττική, έχουν καταγγείλει εμπρησμούς. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να υπάρχουν και άλλες συλλήψεις.

Η Ένωση μας πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις σύνδεσης αυτών των πυρκαγιών μεταξύ τους. Πιστεύουμε μάλιστα στην ενδεχόμενη ύπαρξη και δράση επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής ή εγκληματικών (ενδεχομένως και τρομοκρατικών) οργανώσεων. Είναι φανερό, πως αυτές οι οργανώσεις δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν την δράση τους στο μέλλον. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να υπάρξει άμεση και αποφασιστική απάντηση όλων μας και ειδικά του νομικού κόσμου σ’αυτή την τραγωδία. Πρέπει να δώσουμε προσοχή, καθώς υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας μας και κυρίως αυτό των επόμενων γενεών.

Ποινικολόγοι και Μαχόμενοι Δικηγόροι: Η συνέχεια της επιστολής προς τον Εισαγγελέα

Ζητάμε τον άμεσο ορισμό Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων. Κυρίως, ζητάμε κάποιον που θα συλλέξει και θα διερευνήσει τη σύνδεση όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί ή θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια.

Αυτός θα μπορέσει να διατάξει άμεσα όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται. Θα πρέπει, να ληφθεί γενετικό υλικό από όλα τα ευρήματα. Πρέπει, να διερευνηθούν τα στίγματα (κυψέλες και τριγωνισμός) των τηλεφώνων των συλληφθέντων και όχι μόνο, στις επίμαχες περιοχές. Οφείλει επίσης, να αξιοποιηθεί βιντεοσκοπημένο υλικό από κάμερες ασφαλείας. Επιπλέον, πρέπει να διερευνηθούν τα οικονομικά στοιχεία, καθώς και να διαταχθεί άμεσα κάθε άλλη απαραίτητη ανακριτική ενέργεια.

Η Ένωση μας και ειδικότερα τα μέλη του ΔΣ, με ευαισθησία σε αυτή την εθνική και οικολογική καταστροφή δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα να μην αναλάβουμε την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή. Επίσης, δηλώνουμε ατομικά ο καθένας μας παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί δικαίωμα του καθενός».

Related posts

Δάκρυσαν μέχρι και οι πυροσβέστες: Άνδρας ήθελε να ζεσταθεί και κάηκε ζωντανός μέσα στο σπίτι του

«Άγγελέ μου σήκω, η μάνα είναι εδώ»: Τσακίζει κόκαλα η μάνα του 5χρονου που χαροπαλεύει μετά τη φωτιά στο σπίτι του

Έβαλε φωτιά στο σπίτι και κάθισε στην αυλή για να… απολαύσει μακαρονάδα: 60χρονος γιατρός στο Βόλο συγκλόνισε το Πανελλήνιο

Ένας φορτιστής οδήγησε σε… πυρκαγιά: Ήρωας 15 ετών έσωσε τον μικρό του αδερφό από τη φωτιά

«Μου αρέσει να βλέπω πυροσβέστες να τις σβήνουν»: Συνελήφθη 10χρονος στη Λέσβο που ομολόγησε ότι έβαζε φωτιές

Αληθινή ιστορία: Αθώος για εμπρησμό μετά από 11 μήνες στη φυλακή

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Μόνο στη Μύκονο δε βάλατε ανεμογεννήτριες – Έπαψε να είναι το νησί των ανέμων;»

«Φτιάξαμε σπίτια στην μπαρουταποθήκη των πεύκων και φταίει η πυροσβεστική;»: Τα συγκλονιστικά λόγια ενός πυραγού

Η ομολογία του 62χρονου για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια: «Εγώ τις έβαλα και τις τέσσερις»