Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα από τη Μετάλλαξη Όμικρον-2

by Τόνια Τζαφέρη
Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα από τη Μετάλλαξη Όμικρον-2

Μετάλλαξη Όμικρον-2: Ποια είναι τα νέα δεδομένα για την νέα μετάλλαξη που έφτασε και στην χώρα μας

Θέμα χρόνου ήταν να έχουμε τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης, η οποία είχε αρχίσει να επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη. Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές μετά τον εντοπισμό και στην Ελλάδα των πρώτων δύο κρουσμάτων της υπόπαραλλαγής της Όμικρον που είναι γνωστή ως Όμικρον-2.

Κατά πληροφορίες τα κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον-2 (σ.σ. η επιστημονική ονομασία της είναι ΒΑ.2) εντοπίστηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα από τη Μετάλλαξη Όμικρον-2

Τις πληροφορίες περί εισαγόμενων κρουσμάτων επιβεβαίωσε και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών το οποίο προσδιορίζει την αλληλουχία του γονιδιώματος στελεχών του κορονοϊού και ταυτοποιεί τα κρούσματα που φέρουν μεταλλάξεις.

Για τη νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού μίλησε στο Newsbomb.gr o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τι δηλώνουν οι ειδικοί για την νέα Όμικρον-2

O κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για μια, πιθανότατα πιο μεταδοτική μετάλλαξη, που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα.

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Όμικρον.

Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα από τη Μετάλλαξη Όμικρον-2

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι «από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η “Όμικρον” έχει δυο κλάδους».

Η τρίτη δόση προστατεύει ως και 91% από την όμικρον

Εξηγώντας τι γνωρίζουμε για τον δεύτερο αυτό κλάδο ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, “κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες».

«Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση» πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Προτεινόμενα