Επίδομα ρεύματος: Πως θα πάρετε 600 ευρώ; – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για τις αιτήσεις

by Τόνια Τζαφέρη
Επίδομα ρεύματος: Πως θα πάρετε 600 ευρώ; – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για τις αιτήσεις

Επίδομα ρεύματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας, η ρύθμιση με την οποία παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. 

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εθνικός Κλιματικός Νόμος” η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.

Επίδομα ρεύματος: Πως θα πάρετε 600 ευρώ; – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για τις αιτήσεις

Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο, κατατέθηκε και η τροπολογία με την οποία προβλέπεται η υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων εκείνων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αλλά στους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί δεν εμφανίζονται να έχουν τον χαρακτήρα και τη μορφή δασών ή δασικών εκτάσεων.

Ποιοι δικαιούται το power pass δηλαδη το επιδομα ρεύματος

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος για τους δικαιούχους, το οποίο θα κυμαίνεται από 18 έως και 600 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, όπως έχει ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να ανοίξει το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Μάλιστα, θα υπάρχει και μία κατηγορία δικαιούχων που θα λάβει επιπλέον επίδομα ύψους 250 ευρώ που θα αφορά στους μήνες από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Μάιο.

Πως να κάνετε την αίτηση για το επίδομα ρεύματος

 • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
 • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
 • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
 • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
 • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Προσοχή, όμως, γιατί ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023

Ειδικές κατηγορίες που αφορούν το επίδομα ρεύματος

Το κοινό ρολόι: Το επίδομα θα το πάρει όποιος έχει το ΑΦΜ του στον λογαριασμό που εκδίδεται. Εάν δεν εμφανίζεται, τότε θα πάρουν μισό-μισό αυτοί που θα κάνουν την αίτηση.

Λογαριασμός σε άλλο όνομα: Για την κλασική περίπτωση που βγαίνει σε άλλο όνομα ο λογαριασμός, τότε, θα πηγαίνει με βάση τη δήλωση που θα κάνουμε στην πλατφόρμα για την κύρια κατοικία ή στο Ε1. Θα κυριαρχεί το τι θα δηλώσουμε στην πλατφόρμα.

Επίδομα ρεύματος: Πως θα πάρετε 600 ευρώ; – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για τις αιτήσεις

Φοιτητική κατοικία: Για να είναι κάποιος δικαιούχος, μόνο αν υποβληθεί το φετινό Ε1, θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Θα είναι δικαιούχος άμεσα ο ίδιος ο φοιτητής, αν υποβάλει ξεχωριστό Ε1 για τον εαυτό του, αλλιώς ο γονέας θα δηλώνει το ρολόι. Μεγάλη προσοχή στον πίνακα 6.

Επιπλέον, επιδότηση ρεύματος 250 ευρώ θα δοθεί σε δικαιούχους φοιτητές για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Μάιο. Τα ποσά θα δοθούν τώρα για πρώτη φορά, αφού συμπληρωθούν στο Ε1 οι κωδικοί.

 1. Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
 2. Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
 3. Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
 4. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Για την αίτηση θα χρειαστείτε:

 • Κωδικοί taxisnet
 • ΑΦΜ
 • IBAN τραπεζικού λογαριασμού
Προτεινόμενα