Επιστράτευση: Τι συμβαίνει στην Ουκρανία
Οι επιστρατεύσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται με άνδρες και γυναίκες να πρέπει να συμμετέχουν στον πόλεμο κατα της Ρωσίας και της εισβολής. Τι σημαίνει αυτό όμως για την επιστράτευση στο σήμερα και την χώρα μας ;
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται μονίμως σε τεντωμένο σχοινί. Λογικό είναι λοιπόν πολλοί Έλληνες να αναρωτιούνται για το ποιες ηλικίες πρόκειται να κληθούν σε περίπτωση επιστράτευσης. Επιπλέον, πολλοί αναρωτιούνται για το πότε μπορούν να πάρουν απαλλαγή. Από εκεί και πέρα, ο γενικός κανόνας είναι πως σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού, επιστρατεύονται όλες οι ΕΣΣΟ των τελευταίων δύο ετών. Επίσης, επιστρατεύονται και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως φυσικά και οι ειδικοδυναμίτες.
Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών. Τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό. Μάλιστα, η επιστράτευση στο Αιγαίο έλαβε χώρα τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών). Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.
Πως θα γινόταν η επιστράτευση στην χώρα μας
Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται, τότε άμεσα μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων. Έπειτα, το συγκεκριμένο στρατόπεδο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση. Η υποχρέωση έχει να κάνει με το να σε προωθήσει στη μονάδα σου. Επίσης, μπορεί να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης. Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.
“Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας”, επιστράτευση στην Ελλάδα
Όλοι οι έφεδροι (όσοι δηλαδή έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων. Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας. Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄ φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Καλόν είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.
Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπ