Επιτέλους είναι γεγονός: Τα υπέροχα νέα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Pfizer

by Τόνια Τζαφέρη

Τι έδειξε η νέα έρευνα από το νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”

Δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί το μέλλον της πανδημίας μετά τα εμβόλια. Μπορεί ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, ωστόσο η πανδημία του κορωνοιού συνεχίζει να μαίνεται, καθώς «περπατάμε» πια στο δεύτερο έτος της… συμβίωσης με τον ιό. Τα νούμερα σε καθημερινά κρούσματα, διασωληνωμένους και, δυστυχώς, θανάτους συνεχίζουν να είναι αρκετά υψηλά, παρά το γεγονός πως υπάρχουν τα εμβόλια που μας προστατεύουν κάτι παραπάνω από επαρκώς.

Οι εμβολιασμοί μπορεί να προχωρούν, αλλά δε γίνονται με τους ρυθμούς που θέλουν οι εμπειρογνώμονες (ή που πρέπει, για να είμαστε ειλικρινείς, προκειμένου να χτίσουμε το τείχος ανοσίας και να «μετατρέψουμε» τον κορωνοϊό σ’ ενδημικό, έως ότου εξαφανιστεί σε τεράστιο βαθμό).

Επιτέλους είναι γεγονός: Τα υπέροχα νέα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Pfizer

Ωστόσο, από την άλλη, υπάρχουν και καλά μαντάτα- ιδίως για όσους έκαναν το εμβόλιο της Pfizer στη χώρα μας: όπως δείχνουν τα νεότερα αποτελέσματα της προοπτικής μελέτης του ΕΚΠΑ που διεξάγεται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το συγκεκριμένο σκεύασμα παράγει επαρκή ποσότητα αντισωμάτων για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το πέρας της δεύτερης δόσης.

Τι ισχύει για την τρίτη δόση της Pfizer

Αυτό σημαίνει, σε πρακτικό επίπεδο, πως αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει κάνει τη 2η δόση τον Ιούλιο είναι προστατευμένος (ακόμα και από τη μετάλλαξη Δέλτα- όχι για να μην κολλήσει, αλλά για να μη νοσήσει βαριά) μέχρι και τον Γενάρη. Με την 3η αναμνηστική δόση φτάνει μέχρι και το καλοκαίρι, όταν και όλοι οι ειδήμονες συμφωνούν πως θ’ αρχίσει ο ιός να βρίσκεται σε αποδρομή.

Επιτέλους είναι γεγονός: Τα υπέροχα νέα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Pfizer

«Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 6μήνου μετά τον πλήρη εμβολιασμό η διάμεση τιμή εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 81%. Στους 3 μήνες δεν υπήρχε κανείς με τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων κάτω από το όριο θετικότητος του 30%, ενώ 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό μόνο το 2,59% (8 άτομα) είχε τιμές αντισωμάτων κάτω από 30% και 12% είχε τιμές κάτω του 50%», είπε χαρακτηριστικά ο ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας-Αιματολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, Θάνος Δημόπουλος.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo