Έρχεται νέα επιταγή ακρίβειας: Στο σκαριά επίδομα τροφίμων και fuel pass 3 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών

by Newsroom i-diakopes.gr
Έρχεται νέα επιταγή ακρίβειας: Στο σκαριά επίδομα τροφίμων και fuel pass 3 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών

Επιταγή ακρίβειας: Το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ετοιμάζει νέο μποναμά με επίδομα τροφίμων και βενζίνης για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Yπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι συνεχείς, συρρικνώνοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και κυρίως των πιο ευάλωτων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά και να γεμίσουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ.

Έτσι το σενάριο για μια τρίτη επιταγή ακρίβειας που θα αφορά καύσιμα και τρόφιμα μάλλον δεν είναι τόσο μακριά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει στο τραπέζι της Κυβέρνησης για αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και τον έκτακτο μποναμά των 250 ευρώ,

Επιταγή ακρίβειας: Το νέο food pass και fuel pass 3

Έρχεται νέα επιταγή ακρίβειας: Στο σκαριά επίδομα τροφίμων και fuel pass 3 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών

Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι ένα νέο επίδομα τοφίμων.

Το αποκαλούμενο Food Pass θα δοθεί στα νοικοκυριά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς για φέτος ο «λογαριασμός» των επιδομάτων έχει κλείσει με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε περίπου 2,4 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ούτε το κονδύλι που θα διατεθεί για τον σκοπό αυτόν ούτε ποιοι θα είναι δικαιούχοι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εφόσον προκριθεί τελικά αυτή η λύση ενίσχυσης των νοικοκυριών τα εισοδηματικά και περιουσιακά θα είναι πολύ αυστηρά, ώστε να καλυφθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Επίσης, εκτιμάται ότι δεν θα αφορά μόνο τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Κατά μια εκδοχή το ποσό της επιδότησης που πιθανότατα θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ, θα αφορά στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Ακόμα, η χορήγηση του Food Pass θα γίνει βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

Προτεραιότητα, επίσης, για το Food Pass θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά και, μάλιστα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση. Οι τελικές αποφάσεις για το Food Pass, βέβαια, θα ληφθούν στις αρχές του 2023.

Έρχεται νέα επιταγή ακρίβειας: Στο σκαριά επίδομα τροφίμων και fuel pass 3 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών

Fuel Pass 3

Πολλά έχουν ακουστεί για το επίδομα βενζίνης και για το αν τελικά θα δοθεί νέο ή όχι ωστόσο μάλλον η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα ακόμα επίδομα βενζίνης σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τις αυξήσεις στα καύσιμα αν και δείχνουν μικρή αποκλιμάκωση.

Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι θα είναι ακριβώς όπως στους δυο πρώτους κύκλους με αίτηση μέσω vouchers.gov.gr

το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο αν χρειαστεί να προβεί σε στοχευμένη βοήθεια στο πετρέλαιο θέρμανσης ή και κίνησης (fuel pass), ή και να προβεί σε ένα voucher για αγορές βασικών προϊόντων στο σουπερμάρκετ (food pass) αν και ιδανικά θα ήθελε να μην υπάρξει ανάγκη για εκτεταμένα μέτρα κατά της ακρίβειας και να αποκλιμακωθεί, προκειμένου το αποθεματικό για το 2023 να διοχετευτεί σε μόνιμες παρεμβάσεις και ενδεχομένως σε φοροελαφρύνσεις

Προτεινόμενα