Έτοιμος να κυβερνήσει ξανά ο Αλέξης Τσίπρας: «Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ – Θα είναι το πρώτο μας νομοσχέδιο»

Αλέξης Τσίπρας: Οι σημαντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε γνωστούς του βασικούς άξονες του προγράμματος του μέσα από τη προεκλογική ομιλία του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος για τον τομέα εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα ενισχύσει τα εισοδήματα του εργαζόμενου λαού με αύξηση του κατώτατου μισθού θα στα 880 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνει αύξηση 10% και στους μισθούς του δημοσίου τομέα.

Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Το σχέδιό μας είναι ασπίδα απέναντι στη κρίση», είπε, αναφέροντας ειδικότερα ότι θα μπει τέλος στην άδικη αναδιανομή εισοδήματος με:

* μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα καύσιμα και τη θέρμανση

* επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

* εφαρμογή της Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, που σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μαζί με την αναπροσαρμογή, στα 800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση 10%, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, στους μισθούς στο δημόσιο τομέα

* ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας

* επιστροφή των αναδρομικών, έστω και σε δόσεις, και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους

* ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση νέου ΕΣΥ, αναπτυξιακής τράπεζας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιφερειακής ανάπτυξης, παραγωγών και κτηνοτρόφων, ενεργειακών κοινοτήτων, στεγαστικής πολιτικής, δημόσιων πανεπιστημίων.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή

Παραφράζοντας μία φράση του Χαρίλαου Τρικούπη απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «δυστυχώς επτωχεύσατε».

«Οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει γίνει επιταχυντής των όποιων κρίσεων έχει διαχειριστεί, και τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πανδημία και τον πόνο των πολιτών.

Τόνισε πως «το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρω και η διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους για για τις επιχειρήσεις».

«Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια» τόνισε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Τσίπρας, αλλά ότι «επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε» πολιτικά την ώρα του πόνου, προσθέτοντας πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τον προϋπολογισμό

Ο κ. Τσίπρας στην συνέχεια επικεντρώθηκε στα οικονομικά θέματα λέγοντας πως με την πολιτική της η κυβέρνηση πετυχαίνει να κάνει τους φτωχούς κατώτερους. «Είναι το ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην χρεωκοπία της χώρας πριν από 13 χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας.

Related posts

Αφρικανική σκόνη: «Πνiγnκαν» Αρχαία Ολυμπία, Καλαμάτα και Κιάτο – Συγκλονιστικές εικόνες

Νέος σεισμός πριν από λίγο ταρακούνησε την Ελλάδα

Εντοπίστηκε ο ακριβής χώρος ταφής του Πλάτωνα