Φολέγανδρος: Στα καλύτερα νησιά στον κόσμο σύμφωνα με ταξιδιωτικό περιοδικό

by i-diakopes.gr

Φολέγανδρος: Το νησί των Κυκλάδων ανήκει στα καλύτερα νησιά στον κόσμο

Φολέγανδρος: Ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά περιοδικά στον κόσμο, το Conde Nast Traveller, συμπεριέλαβε οκτώ ελληνικά ξενοδοχεία. Καθώς και ένα ελληνικό νησί στη λίστα με τους νικητές των βραβείων Reader’s Choice Awards 2020.

Τα βραβεία αυτά απονέμονται στα ξενοδοχεία, στις αεροπορικές εταιρίες, στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και στους προορισμούς που συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις των εκατοντάδων χιλιάδων αναγνωστών του γνωστού περιοδικού.

Η Φολέγανδρος αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα νησιά στον κόσμο, αλλά και το καλύτερο νησί στην Ευρώπη για το 2020.

Φολέγανδρος: Ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα νησιά στον κόσμο

Δείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το νησί της Φολέγανδρου

Η Φολέγανδρος είναι νησί των Κυκλάδων, μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου. Απέχει 15 μίλια ανατολικά από τη Μήλο και 22 μίλια βορειοδυτικά από τη Σαντορίνη.

Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα με 316 κατοίκους, χτισμένη στην ανατολική πλευρά, σε ύψωμα 200 μ. Ο άλλος οικισμός, η Άνω Μεριά, βρίσκεται βορειότερα με πληθυσμό 291 κατοίκων, και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού.

Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Πετούσης και το λιμάνι του νησιού που είναι ο Καραβοστάσης, στο νοτιοανατολικό άκρο του, που απέχει από Πειραιά 102 μίλια και από Νάξο 32 μίλια.

Οι κάτοικοι της νήσου ονομάζονται Φολεγανδρίτες ή Φολεγανδρινοί, και ειδικότερα της Χώρας (πρωτεύουσας), Χωραΐτες – Χωραΐτισσες.

Γενικά πρόκειται για ορεινό νησί, πετρώδες με απότομες ακτές. Οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν «σιδηράν». Κυριότερες κορυφές είναι στο νοτιοανατολικό τμήμα ο Άγιος Ελευθέριος (415 μ.), της Παναγίας (365 μ.), ο Τρούλος (312 μ.), ο Ορθόνικας (305 μ.) και στο βορειοδυτικό το Μεροβίγλι (310 μ.) και ο Προφήτης Ηλίας (285 μ.).

Η σημαντικότερη κοιλάδα, το «Λιβάδι», βρίσκεται στο νότιο τμήμα. Μεγάλα ποτάμια δεν υπάρχουν, αλλά μόνο χείμαρροι.

Κυριότερα ακρωτήρια είναι το ακρωτήριο Κυπαρίσσι και το ακρωτήριο Κάστελλος στο βόρειο τμήμα και Ασπροπούντα νοτιοδυτικά του βορείου τμήματος.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα