Φωτιές στην Ελλάδα: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες των πυρκαγιών

by Τόνια Τζαφέρη

Φωτιές στην Ελλάδα: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες

Φωτιές στην Ελλάδα: Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες (9/8) ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο των 500 εκατ. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο, ότι αμέσως μόλις υπάρξει μία σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής τότε το ποσό αυτό θα αυξηθεί.

Σήμερα θα παρουσιαστεί επισήμως από την κυβέρνηση το πακέτο με τις αποζημιώσεις. Τις ενισχύσεις των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα συνοδεύεται με παρεμβάσεις επούλωσης των πληγών. τις οποίεςάνοιξε η πύρινη λαίλαπα στο περιβάλλον τους.

Υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των ζημιών. Αυτό βέβαια μεταφράζεται σε ένα ποσό που με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα υπερβεί το 1 δις και ίσως αγγίξει το 1,5 δις.

Ήδη εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες των περιοχών που έχουν πληγεί. Κυρίως στη Εύβοια και την Αττική.

Φωτιές στην Ελλάδα: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες

Όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα «ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις. Κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική». Ενώ πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης. Στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν».

Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών. Και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό και προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων. Επίσης ισχύουν αναστολές 6 μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για όσους καταστράφηκαν από τις φωτιές στην Ελλαδα

Όπως διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο. Καθώς υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που θα κατανεμηθούν σύμφωνα με τις διαπιστούμενες ανάγκες.

Σε πρώτη φάση το πλέγμα των μέτρων για τη στήριξη των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αναμένεται να εξειδικευτεί σήμερα το απόγευμα από τους συναρμόδιους υπουργούς.  Θα στοχεύει στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προκύψει από την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών. Παραγωγικών εγκαταστάσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια, με μία απλή αίτηση που θα υποβάλουν οι πληγέντες σε ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Τaxisnet.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων και για οικοσκευές θα φτάσουν έως τις 6.000 ευρώ, ενώ η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:

-Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση-ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν στις πυρκαγιές, ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η ενίσχυση θα καλύπτει το 80% της δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο.

-Οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες ζημίες από τις πυρκαγιές.

-Επιχορηγήσεις για αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων.

-Πάγωμα για 6 μήνες των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναστολή πληρωμών για ενήμερους δανειολήπτες.

-Επιδότηση ενοικίου

-Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ

-Κονδύλια στην τοπική αυτοδιοίκηση για αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές.

-Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με κονδύλια ύψους 1,76 δις. ευρώ μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για την αναβάθμιση των υποδομών, των λειτουργικών συστημάτων αλλά και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

-Διάθεση 224 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση και 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo