Γιούλικα Σκαφιδά: «Το δικό μου δακτυλικό αποτύπωμα ονομάζεται και Σκλήρυνση κατά Πλάκας»

Μια ασθένεια που αφορά τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους στην Ελλάδα

«Το δικό μου δακτυλικό αποτύπωμα ονομάζεται και σκλήρυνση κατά πλάκας», λέει η Γιούλικα Σκαφιδά, η οποία πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ για την αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το ντοκιμαντέρ σκηνοθετεί ο Χρήστος Μουστάκας, ενώ τη μουσική επένδυση έχει επιμεληθεί ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Λίγα λόγια για την ασθένεια: το αίτιό της δεν είναι ξεκάθαρο. Μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Επίσης, αναγνωρίζεται μία ανοσολογικού τύπου «επίθεση» του οργανισμού στο περίβλημα μυελίνης των νεύρων.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποιο μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος έχει πληγεί και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και στον ίδιο άνθρωπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, από πολύ ελαφριά έως και πολύ βαριά. Μπορεί να φύγουν από μόνα τους, ή με τη βοήθεια φαρμάκων, ή άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων. Το κάθε ΑμΣΚΠ θα βιώσει διαφορετικά συμπτώματα, αλλά όχι όλα.

Τα πιθανά συμπτώματα ενός ατόμου με σκλήρυνση κατά πλάκας

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται: αδυναμία, διαταραχές αισθητικότητας, μούδιασμα, κακός συντονισμός, κόπωση, αστάθεια, διαταραχές της όρασης, τρέμουλο, σπαστικότητα, διαταραχές στην ούρηση ή στην αφόδευση, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ευαισθησία στη ζέστη, προβλήματα μνήμης.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση εξηγεί ότι είναι δύσκολο να διαγνωστεί η σκλήρυνση κατά πλάκας, γιατί δεν υπάρχει κάποια εξέταση με την οποία να μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι.

Οι προτεινόμενες θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) προκύπτουν πάντα μέσα από τη συνεχή αναζήτηση της αιτίας της νόσου. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση πιθανώς είναι μια αυτοάνοση νόσος. Με άλλα λόγια είναι ένας εμφύλιος πόλεμος.

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ της σειράς αφιερωμένο στην σκλήρυνση κατά πλάκας

Related posts

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ σuγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Νεκpός ο οδηγός του ΙΧ

Σεισμός τώρα στην Ελλάδα