Η αληθινή ιστορία πίσω από τη φωτογραφία της αγκαλιάς στο φλεγόμενο Μάτι που έκανε τον γύρο του πλανήτη

Μάτι: Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία της αγκαλιάς που έκανε τον γύρο του κόσμου

Μάτι: Ποια είναι η ιστορία πίσω από την φωτογραφία που συγκλόνισε τον πλανήτη;

Μάτι: Μία φωτογραφία, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου ραγίζοντας καρδιές. Η εικόνα, στην οποία διαφαίνονται δύο πρόσωπα σφιχταγκαλιασμένα γεμάτα στάχτες, συγκλόνισε τον πλανήτη. Τρία χρόνια μετά το φονικό, ο πόνος είναι ίδιος. Κανείς δεν ξεχνά, τους 102 νεκρούς, την τραγική ιστορία στο Μάτι Αττικής.

Από τη πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι και ο κόσμος κατέφυγε άρον άρον στις κοντινές παραλίες για να σωθεί. Τον γύρο του διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης έκανε η φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού που αγκαλιάζει σφιχτά μια ηλικιωμένη γυναίκα μέσα στη θάλασσα. Δυο πρόσωπα γεμάτα στάχτες, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της φωτιάς και αναμένουν την πολυπόθητη σωτηρία.

Στην εκπομπή “Από Νωρίς” είχε μίλησε η δημοσιογράφος Υγείας Αλεξία Σβώλου και αποκάλυψε την απίστευτη αληθινή ιστορία πίσω από φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου.

Η κ. Σβόλου είναι η νονά ενός 9χρονου κοριτσιού το οποίο ήταν αγκαλιά με την γιαγιά του στην παραλία, στην προσπάθεια τους να σωθούν. Η συγκλονιστική φωτογραφία τραβήχτηκε από τον αδελφό της μικρής, τον 14χρονο Βασιλη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στη διάσωση των δικών του ανθρώπων, όσο και άλλων που βρέθηκαν στην ίδια παραλία.

Η συγκλονιστική μαρτυρία για την φωτογραφία της φονικής πυρκαγιάς

«Βρίσκονταν στο σπίτι το οποίο είναι ακριβώς πάνω στο παραλιακό μονοπάτι του Ματιού με τα βραχάκια και τα πολύ μικρά λιμανάκια από κάτω που δεν έχουν ουσιαστικά παραλίες. Είναι κάπως πριν από τον Κάβο που έχει τη μεγάλη παραλία της «Αργυρής Ακτής» και έπαιζαν όλοι στα σπίτια φίλων τα οποία είναι δίπλα το ένα στο άλλο. Ο Βασίλης είδε πρώτος με τους φίλους του τη φωτιά γιατί ήταν στο από πάνω σπίτι ενός φίλου του. Ήταν λίγο πιο κοντά και είδε τον καπνό και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά στους φίλους του «δεν θα προλάβει να μας φτάσει». Μέσα σε λεπτά, γιατί τράβαγε και βίντεο, κατάλαβε ότι έφτανε η φωτιά και έγινε μπλακ αουτ, κόπηκε ρεύμα, νερό ταυτόχρονα.

Έτρεξε στο δικό του το σπίτι το οποίο είναι γειτονικό για να είναι μαζί με τους δικούς του ανθρώπους. Οι γονείς του ήταν ακόμα στις δουλειές τους και είχε την ψυχραιμία να κλείσει παράθυρα και πόρτες. Το παπαγαλάκι τους σώθηκε χάρη σε αυτή την παρέμβαση. Δεν έπαθε τίποτα γιατί ήταν κλειδαμπαρωμένο μέσα στο σπίτι. Η μόνη στιγμή που φοβήθηκε είναι όταν εκεί που τα έκλεινα όλα και κοίταζε από τα παράθυρα άκουσε ένα ουρλιαχτό γείτονα «φωτιά» αναγνώρισε και τη φωνή και κατάλαβε ότι η φωτιά δεν είναι μακριά αλλά είναι στο σπίτι. Αρπάζει την γιαγιά και την Κάτια και τους είπε «είναι ή τώρα ή ποτέ, φεύγουμε».

Μάτι: Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία της αγκαλιάς που έκανε τον γύρο του κόσμου

Μάτι: Μία εικόνα, χίλιες λέξεις

Κουτρουβαλάνε. Κατεβαίνουν τα πέτρινα σκαλάκια της παραλίας, είναι μία μικρή παραλία και να πηδήξεις χτυπάς, δεν σκοτώνεσαι, είναι χαμηλά τα βράχια. Σε αυτή την παραλία ζήτημα είναι αν χωράνε 5 με 7 άτομα. Μαζεύτηκαν 60 και δεν έβλεπαν. Τον πήραν οι φίλοι του τηλέφωνο, του είπαν ότι είναι στην παραλία και δεν τους έβλεπε. Σε μία τσάντα έριξε ό,τι είχε για επικοινωνία, κινητά, tablet και είπε: «Αυτά τα χρειάζομαι για να επικοινωνήσω. Έφτασαν στο λιμάνι της Ραφήνας και όπως είναι μέσα στη θάλασσα, βλέπει ένα πεύκο γερμένο να παίρνει φωτιά και λέει στον κόσμο που ήταν εκεί. «Αυτό πρέπει να το σβήσουμε γιατί θα μας κάψει και θα μας πνίξει».

Και ορμήξανε όλοι πάνω στην σκάλα με μπλούζες, σακούλες και ό,τι είχαν και έσβησαν το πεύκο. Κάποια στιγμή έρχεται το λιμενικό με μία ψαρόβαρκα. Και τους φωνάζει να πέσουν στη θάλασσα για να τους σώσει. Επειδή κάποιοι δεν μπορούσαν γιατί δεν ήξεραν επιστρατεύτηκε ένα κανό. Και ο Βασίλης μαζί με άλλους βοήθησε όλους όσοι δεν μπορούσαν και «οδηγούσε» το κανό. Ήταν ο τελευταίος που ανέβηκε στην ψαρόβαρκα και μου είπε ότι ήμουν ο μόνος που πήγε κολυμπώντας» ανέφερε η κ. Σβόλου.

Μάτι: Δείτε την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία κόλαση

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo