Ιωάννης Καποδίστριας: Γιατί είναι ο εθνικός ήρωας της Ελβετίας

Ιωάννης Καποδίστριας: Στην πόλη της Λωζάνης υπάρχει ακόμα και άγαλμά του

Ιωάννης Καποδίστριας: Πρόκειται για μία εμβληματική προσωπικότητα του 18ου και 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου 1776 και ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Μάλιστα διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ενώ ήταν ο πρώτος Κυβερνήτης του Ελληνικού κράτους.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και αναμείχθηκε με την πολιτική για πρώτη φορά το 1803. Όταν διορίστηκε γραμματέας της επικρατείας της Ιονίου Πολιτείας. Ενώ έκανε σημαντικά πράγματα στην Ελλάδα και στη Ρωσική Αυτοκρατορία, στην Ελβετία τον τιμούν σαν εθνικό ήρωα. Ενώ αυτό φαντάζει περίεργο εκ πρώτης, δεν είναι έτσι. Καθώς συνέβαλε στη γέννηση τους κράτους-έθνους της Ελβετίας.

Γιατί η Ελβετία θεωρεί τον Ιωάννη Καποδίστρια «εθνικό της ήρωα»

Το 1798 η Γαλλία εισέβαλλε και κατέκτησε την Ελβετία. Ωστόσο δεν την προσάρτησε, αλλά την έκανε κρατίδιο-δορυφόρο. Αυτό το γεγονός θορύβησε τη Ρωσία, η οποία ήθελε να δει τη δράση του Ναπολέοντα να περιορίζεται. Έτσι, το 1813 έγινε ο ορισμός του Ιωάννη Καποδίστρια ως εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία. Ο ίδιος συνέβαλε στην ενότητα και την ανεξαρτησία της Ελβετίας. Δημιουργήθηκαν 19 αυτόνομα κρατίδια, τα καντόνια.

Μεγάλη ήταν επίσης η συνεισφορά του στην δημιουργία του Ελβετικού συντάγματος και στην ουδέτερη στάση που διατηρεί η χώρα έκτοτε. Μάλιστα συμμετείχε επίσης στο Συνέδριο της Βιέννης και στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1815. Εκεί πέτυχε την εξουδετέρωση της αυστριακής επιρροής.

Μάλιστα για να δείξει την ευγνωμοσύνη της η Ελβετία, όχι μόνο του έδωσε Ελβετική υπηκοότητα. Αλλά επίσης στην πόλη της Λωζάνης στήθηκε άγαλμα προς τιμή του. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2009 με την προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια παρουσία των Μισελίν Κάλμυ-Ρέυ, Σεργκέϊ Λαβρόφ, του δημάρχου της Λωζάνης και του Πασκάλ Μπρουλής.

Τοποθετήθηκε ορειχάλκινη προτομή του Ρώσου γλύπτη Βλαντιμίρ Σουρόβτσεφ στον «Πρώτο Επίτιμο Δημότη της πόλης».

Related posts

Στην Ελβετία απολαμβάνουν το χιόνι: Η ανάρτηση της Ευγενίας Μανωλίδου με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Με 200.000 λαμπάκια, στολισμός – υπερπαραγωγή: Αυτό είναι το πιο φωτισμένο σπίτι των Χριστουγέννων και ανήκει σ’ Έλληνα

Αυτή ήταν η πιο αγνή μορφή της Ελληνικής επανάστασης: Η ιστορία του Μάρκου Μπότσαρη ο οποίος έφυγε από την ζωή σαν σήμερα

Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή στην παρανομία, τα βασανιστήρια, τα 1000 τραγούδια και η παράλυση

Οικογενειακή τραγωδία στην Ελβετία: Γονείς, αδερφή και παιδιά πήδηξαν από τον 7ο όροφο

Ελβετία: Τέλος τα περιοριστικά μέτρα – Καταργούνται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί

Αλέξης Γκόλφης: Η δραματική ιστορία του Έλληνα που ενσάρκωσε τον Ιησού – Άφησε την τελευταία του πνοή ξεχασμένος

Μαρία Ηλιάκη: Το υπέροχο διαμέρισμα στην Ελβετία, η μοντέρνα κουζίνα και οι πιο όμορφες γωνίες

Μπάμπης Μπίζας: Έλληνας ο πιο ταξιδεμένος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες