Καμπανάκια από τους σεισμολόγους: «Αυτά τα ρήγματα έχουν αρχίσει να “σπάνε”, μπορεί να φέρουν μεγάλο σεισμό στη χώρα»

Σεισμός: Ιάπωνας σεισμολόγος προειδοποιεί για Αιγαίο και Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα σεισμών, Yoshinori Moriwaki, αναμένεται να εκδηλωθεί μια μεγάλη σεισμική δόνηση στη Τουρκία. Ο σεισμόλογος ανέλυσε το θέμα σε σεμινάριο στο Αφιόν Καραχισάρ.

Ειδικότερα, στο σεμινάριο με τίτλο «Ζώντας με έναν σεισμό», ο Moriwaki υπογράμμισε «ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρμαρά. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να “σπάνε”».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πριν το σεμινάριο, ο Moriwaki επεσήμανε πως «η Τουρκία είναι μια χώρα με σεισμούς, όπως και η Ιαπωνία. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν σεισμό. Όλα τα ιδρύματα και οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι».

Όσον αφορά την κατάσταση των κτιρίων στην Τουρκία, ο Moriwaki σημείωσε «η Ιαπωνία έχει βιώσει πολύ μεγάλους σεισμούς. Ο λαός της Ιαπωνίας είναι πλήρως προετοιμασμένος επειδή τους βιώνει. Το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα».

Και συμπλήρωσε ότι «εάν υπάρξει σεισμός, είναι απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι όπου κι αν γίνει. Δυστυχώς είναι απαραίτητο να επισκευαστεί το 50% των παράνομων κτιρίων. Είναι απαραίτητο να το κάνουμε πιο γρήγορα».

Προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό σε Αιγαίο και Κωνσταντινούπολη

Το «καμπανάκι» του Moriwaki έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη προειδοποίηση του Τούρκου επιστήμονα Σερκάν Ιτσελί, ότι έρχεται μεγάλος σεισμός σε Αιγαίο και Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο Σερκάν Ιτσελί, ειδικός της μεταλλευτικής γεωλογίας, των επιστημών της γης και των σεισμών, προέβλεψε «μεγάλο, τεράστιο σεισμό, που είχε προβλεφθεί για την περιοχή του Μαρμαρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η Κωνσταντινούπολη και πιθανότατα θα χτυπήσει σύντομα την περιοχή του Αιγαίου».

Και πρόσθεσε «με βάση τους υπολογισμούς που έκανα, η σειρά σεισμών του 1963 και του 1999 στο Γκελτσούκ έχει ανακουφίσει αρκετά το ρήγμα στον Μαρμαρά. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατός ένας σεισμός άνω των 5,8 έως 6,2 βαθμών στη θάλασσα του Μαρμαρά».

Εξήγησε πως «η περιοχή του Αιγαίου είναι ένα πολύ περίπλοκο μέρος για εμάς. Δυστυχώς, δεν παρακολουθούμε πολύ καλά αυτήν την περιοχή. Ειδικά η περιοχή κάτω από το νησί της Κρήτης, που ονομάζεται Ελληνικό Τόξο, είναι επικίνδυνα επιρρεπής σε σεισμούς. Αυτή η περιοχή είχε προηγουμένως προκαλέσει σεισμούς με μεγέθους 8 βαθμών και τώρα προκαλεί τους μεγαλύτερους σεισμούς».

Σχετικά με την Τουρκία, υποστηρίζει ότι ενδέχεται να εκδηλωθεί τσουνάμι σε περιοχές της Μούγλα και κατέληξε ότι «πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε τον ετήσιο ρυθμό ολίσθησης αυτού του ρήγματος, την περίοδο επανάληψης του σεισμού και τον μεγαλύτερο σεισμό που παρήγαγε, ώστε να το αναλύσουμε ανάλογα. Φυσικά, θα γίνει σεισμός στον Μαρμαρά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος των 7 Ρίχτερ. Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξαναγίνει μάρτυρας τόσο μεγάλου σεισμού στην ιστορία. Το 1963, οι δονήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο και συνεχίστηκαν διαδοχικά έχασαν την ενέργειά τους στη γραμμή του ρήγματος εκεί».

Related posts

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα πριν την αναχώρηση του Blue Star Naxos από το λιμάνι του Πειραιά

Πανıκός στον αέρα – Αναγκαστıκή προσγείωση αεροπλάνου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σεισμός στην Κρήτη – Κοντά στο Ηράκλειο το επίκεντρο