Κάσος: Εντοπίστηκαν αρχαία ναυάγια στο θαλάσσιο χώρο του νησιού

Κάσος: Αρχαία ναυάγια διαφόρων περιόδων εντοπίστηκαν σε ενάλια αρχαιολογική έρευνα

Κάσος: Αρχαία ναυάγια ανακαλύφθηκαν στο θαλάσσιο χώρο της Κάσου ως αποτέλεσμα ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου 2020. Από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο θαλάσσιο χώρο της Κάσου εντοπίστηκαν ναυάγια από τη Ρωμαϊκή περίοδο, από την Κλασσική και Ελληνιστική περίοδο και άλλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Το πλέον αξιόλογο εύρημα κατά τη δεύτερη ερευνητική περίοδο αποτελεί ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου. Το φορτίο του οποίου είναι μεικτό και απαρτίζεται από αμφορείς της ευρύτερης κατηγορίας των αμφορέων “Dressel 20”. Που αποτελούν αμφορείς ελαίου και κατασκευάζονται σε κεραμικά εργαστήρια της Ισπανίας, στην περιοχή του Γκουαδαλκιβίρ (1ος-3ος αιώνα μ.Χ.). Καθώς και αμφορείς της κατηγορίας “Africana I”, η παραγωγή των οποίων περιορίζεται στα κεραμικά εργαστήρια της Africa Proconsularis. Και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της σημερινής Τυνησίας (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Με βάση την κεραμική που περισυλλέχθηκε και ανελκύστηκε δειγματοληπτικά. Το ναυάγιο μπορεί να χρονολογηθεί μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.».

Δείτε τι ανακαλύψθηκε ακόμα στο θαλάσσιο χώρο της Κάσου

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει ότι ανακαλύφθηκαν επίσης «Εντοπίστηκαν και τεκμηριώθηκαν τρία ακόμα αρχαία ναυάγια, μεταξύ των οποίων ναυάγιο με φορτίο αμφορέων παραγωγής Βορείου Αιγαίου της Ελληνιστικής περιόδου (1ου αιώνα π.Χ.), και ναυάγιο με φορτίο αμφορέων της Κλασσικής περιόδου (5ος αι. π.Χ.) που παράγονταν στην αρχαία Μένδη. Ένα ακόμα ναυάγιο χρονολογείται στους νεότερους χρόνους. Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκε και καταγράφηκε επίσης μεγάλος αριθμός μεμονωμένων ευρημάτων».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Τροχαίο ατύχημα για τον Γιώργο Σαμπάνη και την σύντροφο του Ιωάννα Σαρρή – Οι πρώτες εικόνες από το σοκαριστικό τροχαίο

Περιστατικό στην Θεσσαλονίκη: Ανήλικη άρπαξε σάντουιτς από ψητοπωλείο και έφαγε ξύλο από τον ιδιοκτήτη

Διάσωση 5χρονου κοριτσιού στον Πειραιά: «Βούτηξα χωρίς να το σκεφτώ» λέει ο λιμενικός που έσωσε την 5χρονη

Θεία δίκη: Άντρας πέταξε ένα ψυγείο στο γκρεμό κι η αστυνομία τον ανάγκασε να το ανεβάσει πάλι πίσω

Έρευνα στην Ελλάδα: Τρεις στους 10 έλληνες τρώνε ξύλο από τη γυναίκα τους σύμφωνα με νέα έρευνα

Αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά: Βρέθηκε ο μικρός Ράινερ στη Νορβηγία υποστηρίζει η δικηγόρος του πατέρα του

Σεισμός στην Κάσο: Σεισμική δόνηση 4,1 ρίχτερ πριν λίγη ώρα στην Κάσο

Κάσος: Κατέρρευσε η στέγη ενός νηπιαγωγείου! – Πολλά τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Κάσος σεισμός: Σεισμική δόνηση 4,5 ρίχτερ νωρίς το πρωί ανοιχτά της Κάσου