Καστοριά συναγερμός: Εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών σε νεκρό πελεκάνο στη λίμνη

Καστοριά συναγερμός: Χρήζει μεγάλης σημασίας η λήψη επειγόντων μέτρων

Καστοριά συναγερμός: Ανιχνεύθηκε ο ιός της γρίπης τύπου Α σε νεκρό πελεκάνο στη Λίμνη Καστοριάς. Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς εξέτασε έξι νεκρά πουλιά πέριξ της λίμνης και σε ένα νεκρό πελεκάνο ανιχνεύθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α.

Ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σωκράτης Ηλιάδης. Ανέφερε ότι αυτός ο τύπος γρίπης απαντάται μόνο στα πτηνά και πιο ευαίσθητα από τη νόσο είναι τα πουλερικά. Κινδυνεύουν δηλαδή οι όρνιθες, οι γαλοπούλες αλλά και τα άγρια και υδρόβια πτηνά, όπως αγριόπαπιες, αγριόχηνες και κύκνοι.

Μάλιστα, εξαιτίας της ορνιθοπανίδας «μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε μονάδες εκτρεφόμενων πουλερικών». Συστήνει λοιπόν στους ιδιοκτήτες «να αποκλείσουν με ειδικά δίκτυα την επαφή των πτηνών τους με την άγρια πανίδα». Επίσης «να τηρούνται με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των πτηνών».

Καστοριά συναγερμός: Βρέθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών σε πελεκάνο

Τι πρέπει να προσέχουν οι κυνηγοί που έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά, μετά το κρούσμα της γρίπης των πτηνών που προκάλεσε συναγερμό στην Καστοριά

Οι κυνηγοί πρέπει να «είναι προσεκτικοί, να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα οχήματα και τον κυνηγετικό τους εξοπλισμό. Να μην σιτίζουν πουλερικά ή κατοικίδια (σκύλους, γάτες) με υπολείμματα θηραμάτων και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής κατά τον καθαρισμό και τη μαγειρική προετοιμασία των πτερωτών θηραμάτων τους».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα