Καταδίωξη στο Πέραμα: Ποια θα είναι η τύχη των 7 αστυνομικών;

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ποινική τους μεταχείριση

Οι έξι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και ο ένας υπαξιωματικός οδηγήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον εισαγγελέα Πειραιά προκειμένου να εξηγήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η καταδίωξη και το πώς άνοιξαν πυρ εναντίον του λευκού οχήματος με τους Ρομά.

Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δεύτερα ζήτησαν και πήραν οι επτά αστυνομικοί που εμπλέκονται στην αιματηρή καταδίωξη με Ρομά στην περιοχή του Περάματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επτά ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα, με το δικηγόρο τους να επισημαίνει πως όλα τα ενδεχόμενα – ακόμα και αυτό της προφυλάκισης – είναι ανοιχτά.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών και ανακριτικών Αρχών έχουν μπει οι συνομιλίες και οι διάλογοι των επτά ανδρών με το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομίας είχε δώσει εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν την καταδίωξη του ύποπτου οχήματος με τους τρεις επιβαίνοντες στην περιοχή του Περάματος.

Ο λόγος ήταν ότι κρίθηκε επικίνδυνο να συνεχιστεί η καταδίωξη σε πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλούς στενούς δρόμους καθώς, οι ύποπτοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο και οι αστυνομικοί είχαν μοτοσικλέτες. Αυτός είχε ως αποτέλεσμα ο αστυνομικός που διαβίβαζε τα σήματα, να πάρει την απόφαση να λάβει τέλος η καταδίωξη για να μην υπάρξουν απώλειες είτε από την πλευρά των αστυνομικών είτε από την πλευρά των υπόπτων.

Καταδίωξη Πέραμα: Τι συνέβη με τις εντολές από το κέντρο

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η εντολή εισακούστηκε από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. του Πειραιά, όχι όμως και από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. δυτικής Αττικής. Έτσι, παρότι υπήρχε η εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο ότι η καταδίωξη τελείωσε, μετά από λίγη ώρα διαπιστώθηκε ότι μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν το κυνήγι των υπόπτων στο Πέραμα.

Επιχειρησιακά, η ομάδα που θα μπορούσε να συνεχίσει μια τέτοια καταδίωξη είναι η ομάδα ΟΠΚΕ, η οποία ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμη. Όλα αυτά αναμένεται να διερευνηθούν κατά την έρευνα από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες με τις διαβιβάσεις των σημάτων.

Ο εισαγγελέας θα κληθεί να κρίνει αν οι αστυνομικοί ήταν σε άμυνα, αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο για τις καταδιώξεις και αν οι αστυνομικοί επέδειξαν υπερβάλλουσα βία. Πάντως, έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν πως οι αστυνομικοί δεν έπρεπε να μπουν στο Πέραμα και πως θα έπρεπε να αφήσουν να αναλάβει την υπόθεση η ΟΠΚΕ.

Μιλώντας ο δικηγόρος των επτά αστυνομικών, Ιωάννης Πορτοκάλης, ανέφερε ότι «όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Θα περιμένουν τι θα αποφανθεί ο εισαγγελέας και στη συνέχεια θα καθορίσουν την νομική οδό που θα ακολουθήσουν». Σύμφωνα με τον κ Πορτοκάλη, δικονομικά μπορεί να τους απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Καλά στην υγεία τους όλοι οι αστυνομικοί της καταδίωξης στο Πέραμα

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι τραυματίες αστυνομικούς, ωστόσο, βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δευτερόλεπτα μετά την αιματηρή συμπλοκή, αποδεικνύουν πως όλοι οι αστυνομικοί είναι καλά στην υγεία τους, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι όταν ρωτούνται από το Κέντρο Επιχειρήσεων για την κατάστασή τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται οι συνομιλίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που πλησιάζουν τον πληγωμένο άνδρα και δίνουν αναφορά στο κέντρο της Άμεσης Δράσης. Όπως τονίζουν, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχει τραυματίας.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας απαντούν ξεκάθαρα ότι είναι όλοι καλά στην υγεία τους και κανείς δεν έχει τραυματιστεί.

Οι επτά από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Έχει σχηματιστεί δικογραφία με την έρευνα να στρέφεται στο κατά πόσο οι αστυνομικοί έδειξαν υπέρμετρη βία και να διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το περιστατικό.

Ο 20χρονος που δολοφονήθηκε στην καταδίωξη στο Πέραμα

Ο 20χρονος οδηγός του λευκού αυτοκινήτου που εμβόλισε τις μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ήταν σεσημασμένος για κλοπές, σύμφωνα με την Αστυνομία. Οι τρεις επιβαίνοντες του αυτοκινήτου, είχαν κλέψει νωρίτερα το συγκεκριμένο όχημα, ενώ στη συνέχεια έπεσαν σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. Αμέσως, αποπειράθηκαν να διαφύγουν αγνοώντας το σήμα που τους έγινε από τους αστυνομικούς για να σταματήσουν με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια άγρια καταδίωξη στους δρόμους του Περάματος.

Τελικά, το όχημα που οδηγούσε ο 20χρονος, εγκλωβίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, ο οδηγός του οχήματος, αντί να σταματήσει στο σημείο, ανέπτυξε ταχύτητα πέφτοντας πάνω στις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα επτά αστυνομικοί να τραυματιστούν.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με μεγάλο αριθμό πυροβολισμών κατά του οχήματος, με τουλάχιστον μια από τις σφαίρες να τραυματίζει θανάσιμα τον 20χρονο. Επίσης τραυματίστηκε το δεύτερο άτομο που επέβαινε στο όχημα ενώ ο τρίτος επιβάτης διέφυγε και αναζητείται μέχρι αυτή την ώρα.

Καταδίωξη Πέραμε: Το χρονικό της συμπλοκής

Όλα ξεκίνησαν όταν άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, που βρίσκονταν στη Λεωφόρο Θηβών, εντόπισαν ένα λευκό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα να κινείται ύποπτα στην περιοχή. Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει ώστε να κάνουν τον προβλεπόμενο έλεγχο, ωστόσο εκείνος αντί να υπακούσει, πάτησε γκάζι με σκοπό να διαφύγει.

Ξεκίνησε καταδίωξη για περίπου έξι χιλιόμετρα που κατέληξε στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα. Ο οδηγός του οχήματος, επιχειρώντας να διαφύγει, εμβόλισε τέσσερις μηχανές της ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι αστυνομικοί.

Τότε οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. άνοιξαν πυρ περίπου 20 φορές με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο συνοδηγός να τραυματιστεί και ο τρίτος της παρέας των κακοποιών να διαφύγει. Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την καταδίωξη με τον 20χρονο νεκρό

«Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο). Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται. Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου Εισαγγελέα».

Related posts

Η κουζίνα των Ρομά έρχεται στη Θεσσαλονίκη: Ανοίγει το πρώτο εστιατόριο που θα σερβίρει πιάτα με παραδοσιακές συνταγές τους

Αδιανόητο περιστατικό στη Πάτρα: Τέσσερις ανήλικες Ρομά άρπαξαν με χάδια τη σύνταξη ηλικιωμένου

Θεσσαλονίκη: Ρομά λένε τα κάλαντα από ηχείο αυτοκινήτου και οι περαστικοί μένουν άφωνοι

Ο Παναγιώτης Χαρίτος είναι ο Ρομά που γκρεμίζει τα στερεότυπα: Ο πρώτος τσιγγάνος που αποκτά ακαδημαϊκή διάκριση στην Ελλάδα και κατάφερε να ξεχωρίσει

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για συμμορίες Ρομά που λένε τα κάλαντα: «Άνοιξε θεία από τον Άγιο Βασίλη είμαστε»

Δεν περίμεναν το… επίδομα του food pass: Ρομά έκλεψαν 15 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών από σούπερ μάρκετ στο Κιάτο

Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά: «Βλέπω τις φωτογραφίες και θέλω να βάλω τα κλάματα»

Ξέσπασε ο πρόεδρος των Τσιγγάνων: Η ατάκα για τον πρωθυπουργό που κάνει το γύρο του Διαδικτύου

Ο Κώστας Χατζής παίρνει θέση: «Η φυλή μου να ξέρει ότι δεν έχω πει ποτέ τέτοια λόγια»