Καταστροφή στη Νάξο: Το κεδρόδασος έχει προσβληθεί από σπάνιο είδος μύκητα

Καταστροφή στη Νάξο: Το κεδρόδασος έχει προσβληθεί από σπάνιο είδος μύκητα

Καταστροφή στη Νάξο: Οι κάτοικοι ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά

Καταστροφή στη Νάξο: Το κεδρόδασος στο Αλυκό και στο Πυργάκι Νάξου έχει προσβληθεί από μία ασθένεια το τελευταίο διάστημα. Τα δέντρα ξεραίνονται αφού πρώτα αλλάξουν χρώμα από πράσινο και κοκκινωπό. Σύμφωνα με τους δασολόγους, οι κέδροι έχουν χτυπηθεί όπως όλα δείχνουν, από τον σπάνιο μύκητα Phomopsis juniperovora, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στον νότιο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη κάνει έκκληση για τη λήψη επείγοντων μέτρων, πριν να είναι αργά. Ζητούν από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, να λάβει δράση.

Αυτό που πρέπει να γίνει στην παρούσα φάση είναι να κοπούν όλα τα «άρρωστα» δέντρα ή τα μολυσμένα τμήματα αυτών και να καούν προκειμένου να αναχαιτισθεί η ασθένεια. Παράλληλα ενδείκνυται ο ψεκασμός για την καταπολέμηση του μύκητα.

Καταστροφή στη Νάξο: Το κεδρόδασος έχει προσβληθεί από σπάνιο είδος μύκητα

Εκτός της παρούσας καταστροφής στη Νάξο, από τον ίδιο μύκητα είχαν επίσης προσβληθεί κέδροι στην Πάρο πριν από κάποια χρόνια

Από τον ίδιο μύκητα είχαν προβληθεί πριν από έξι χρόνια και οι κέδροι στη γειτονική Πάρο και δη σε περιοχή απέναντι από την Αγία Άννα, άρα δεν είναι απίθανο να μεταφέρθηκε με τον αέρα από το ένα νησί στο άλλο . Καθώς πρόκειται για μια απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει το προσεχές διάστημα να βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το δασονομείο. Αλλά και το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης του επαρχείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Παράλληλα ο δήμος, το πλαίσιο της βέλτιστης αντιμετώπισης του προβλήματος, παρακαλεί τους ιδιοκτήτες, στα οικόπεδα των οποίων υπάρχουν προσβεβλημένα δέντρα, να επικοινωνούν με το Δασονομείο Νάξου, στο τηλέφωνο 22850 25089, για ενημέρωση και περαιτέρω οδηγίες.

Φωτογραφία και πληροφορίες από Newsbeast.gr

Προτεινόμενα