Καθηγητής Γουργουλιάνης: Η ημερομηνία – ”τέλος”, πότε προβλέπει ότι η covid θα γίνει γρίπη

by Τόνια Τζαφέρη

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: “Είναι δεδομένο ότι η πανδημία θα τελειώσει”

Κοντεύουν δυο χρόνια από τότε που η ζωή μας άλλαξε ριζικά και ο νέος ιός μας απομόνωσε ιδιαίτερα, αλλά όλα δείχνουν πως σταδιακά θα επανέλθουν, αφού πλέον ο πλανήτης “μαθαίνει” να ζει με τον covid και ο ιός σταδιακά να εξασθενεί σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό.

O καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλώντας στο ethnos.gr φάνηκε αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και έδωσε μία πρώτη εκτίμηση για το πότε θα υπάρχει σημαντικός περιορισμός της, ακόμα και μετά το νέο κύμα των μεταλλάξεων.

Καθηγητής Γουργουλιάνης: Η ημερομηνία – ”τέλος”, πότε προβλέπει ότι η covid θα γίνει γρίπη

Αναλυτικά οι δηλώσεις του καθηγητή Γουργουλιάνη για το τέλος της πανδημίας

«Αν δούμε ότι ο ιός πλέον δεν είναι πολύ θανατηφόρος, αλλά και ότι η ανοσία του πληθυσμού έχει φτάσει, για παράδειγμα, στο 95%, είναι δεδομένο ότι η πανδημία θα τελειώσει. Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι ιός πλέον δε δείχνει ιδιαίτερα θανατηφόρος.

Επίσης, η ανοσία, από εμβολιασμούς ή από νοσήσεις, μπορεί να μην έχει τη διάρκεια που υπολογίζαμε, ωστόσο, είναι σχετικά ικανοποιητική. Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα, απ’ ό,τι ήμασταν την περασμένη άνοιξη και νομίζω ότι θα πάνε ακόμα καλύτερα τα πράγματα προς τα μέσα ή το τέλος της ερχόμενης άνοιξης», δήλωσε ο καθηγητής ενώ συμπλήρωσε:

Γουργουλιάνης: “Θα ταλαιπωρηθούν και θα μπαίνουν στα νοσοκομεία οι ηλικιωμένοι και όσοι δε θα έχουν ανοσία”

Παράλληλα, πιστεύω ότι το ερχόμενο φθινόπωρο η πανδημία θα έχει περιοριστεί. Θα ταλαιπωρηθούν και θα μπαίνουν στα νοσοκομεία οι ηλικιωμένοι και όσοι δε θα έχουν ανοσία, όμως, ο αριθμός τους θα είναι πολύ μικρότερος. Πιθανότατα μέχρι τότε ο κορvνοϊός θα έχει τη μορφή που παρουσιάζει σήμερα η γρίπη».

Καθηγητής Γουργουλιάνης: Η ημερομηνία – ”τέλος”, πότε προβλέπει ότι η covid θα γίνει γρίπη

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo