Κίνδυνος από τις συχνές δόσεις εμβολίου για Αυτοάνοσες αντιδράσεις: «Βόμβα» από καθηγητή Νευροανοσολογίας

by Τόνια Τζαφέρη
Κίνδυνος από τις συχνές δόσεις εμβολίου για Αυτοάνοσες αντιδράσεις: «Βόμβα» από καθηγητή Νευροανοσολογίας

Καθηγητής Νευροανοσολογίας: “Μπορεί να έχουμε μεγαλύτερους κινδύνους για αυτοάνοσες αντιδράσεις”

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Καθηγητή νευροανοσολογίας σχετικά με τα εμβόλια αλλά κα ιτις συχνές δόσεις που καλούνται πλέον οι πολίτες να κάνουν ανά μήνες…

Ο Δημήτρης Καρούσης, καθηγητής Νευροανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ μίλησε στην ΕΡΤ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τρίτη δόση και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι ανοσολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για το πολύ μικρό διάστημα που μεσολάβησε για την τρίτη δόση και το κατά πόσο μακροχρόνια αυτό είναι αναγκαίο, ή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα δευτερογενή από πλευράς μακροχρόνιων παρενεργειών στο μακροχρόνιο διάστημα».

Κίνδυνος από τις συχνές δόσεις εμβολίου για Αυτοάνοσες αντιδράσεις: «Βόμβα» από καθηγητή Νευροανοσολογίας

Αναλυτικά οι δηλώσεις του καθηγητή σχετικά με τα αυτοάνοσα και τα εμβόλια

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι πολύ συχνές δόσεις εμβολιασμού, όταν υπερβάλουμε σε αυτή τη θέση, εκτός ότι προωθούμε τη δημιουργία μεταλλάξεων, μπορεί να έχουμε μεγαλύτερους κινδύνους για αυτοάνοσες αντιδράσεις και δεν θα έλεγα ότι ξέρουμε πως θα επηρεάσουν μακροχρόνια αυτές οι συνεχόμενες δόσεις. Αυτή ήταν η επιφύλαξη των ανοσολόγων».

Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη είχε αναφέρει σχετικά: «Το γεγονός ότι πάνω από το 90% όσων μολύνονται με τον κορωνοϊό το περνάνε ήπια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρωτογενή ανοσία. Για να δημιουργηθούν ειδικά αντισώματα χρειάζονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

Επομένως όσοι έχουν περάσει την ασθένεια σε 2 και 3 εβδομάδες και ανάρρωσαν ή είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, το έκαναν λόγω της πρωτογενούς ανοσίας.

Οι παράγοντες που σύμφωνα με τον καθηγητή επηρεάζουν την ανοσία

Γιατί όμως αυτή πολλές φορές δεν δουλεύει καλά; Γιατί έχουμε κάνει μεγάλη χρήση αντιβιοτικών, έχουμε πολλή ακτινοβολία, πάρα πολύ στρες και έχουμε ελαττώσει την πρωτογενή ανοσία. Έτσι κι αν τώρα δίνουμε συνεχώς ερεθίσματα και έτοιμα αντισώματα με τους εμβολιασμούς σε υπερβολικό βαθμό, θα αρχίσει να ατροφεί η πρωτογενής ανοσία».

«Δεν λέω γενικότερα όχι στην 3η δόση, αλλά λέω ότι π.χ. θα προτιμούσα να μη γίνεται σε τόσο κοντινό διάστημα όπως σε 3, 4 και 5 μήνες, αλλά ίσως πάνω από τους 6 μήνες είναι ασφαλές με τα στοιχεία που έχουμε» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα