Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Το «κόλπο» για να μείνετε σε 5άστερο ξενοδοχείο με 35 εuρώ το βράδυ

by Newsroom i-diakopes.gr
Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Το «κόλπο» για να μείνετε σε 5άστερο ξενοδοχείο με 35 εuρώ το βράδυ

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2024 – 2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου με 300.000 επιταγές (voucher).
Τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο (σύζυγοι, τέκνα, συνοδοί ΑμεΑ) ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Το «κόλπο» για να μείνετε σε 5άστερο ξενοδοχείο με 35 εuρώ το βράδυ

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (πλην Σποράδων) μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο και για τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα. Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας.

Τα ποσά ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία, διαμερίσματα, επαύλεις και οργανωμένα camping
Εάν κάποιος επιλέξει να μείνει -την περίοδο των διακοπών του- σε 5 άστερο ξενοδοχείο σε περιοχές της Ελλάδας πλην των δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Ευβοίας και των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου για μία νύχτα, με πρωινό η επιδότηση που θα πάρει θα είναι 35 ευρώ, ενώ χωρίς πρωινό 28 ευρώ.

Σε ξενοδοχείο 4 αστέρων η τιμή για μια διανυκτέρευση είναι στα 32 ευρώ με πρωινό ενώ χωρίς στα 26 ευρώ, σε 3 αστέρων στα 30 ευρώ και στα 25 ευρώ αντίστοιχα, σε 2 αστέρων με 25 ευρώ και 23 ευρώ ενώ σε ξενοδοχείο με 1 μόλις αστέρι η τιμή έρχεται στα 22 ευρώ με πρωινό και 21 ευρώ χωρίς πρωινό.

Τώρα για κάποιον που θέλει να ενοικιάσει ένα επιπλωμένο διαμέρισμα η τιμή για διαμέρισμα 5 κλειδιών με πρωινό θα είναι στα 27 ευρώ και στα 25 χωρίς πρωινό. Σε διαμέρισμα 4 κλειδιών 24 ευρώ με πρωινό και 22 ευρώ χωρίς και σε 3 κλειδιών 22 ευρώ και 20 ευρώ αντίστοιχα. Σε διαμέρισμα 2 κλειδιών η τιμή έρχεται στα 18 ευρώ με πρωινό και στα 16 ευρώ χωρίς πρωινό, ενώ σε σπίτι με 1 αστέρι 16 ευρώ και 15 ευρώ.

Όσο αφορά τις επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις η τιμή ανά βράδυ είναι 25 ευρώ με πρωινό και 19 ευρώ χωρίς πρωινό. Και τέλος οι τιμές για τα οργανωμένα camping είναι 11 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα.

Τα ποσά ιδιωτικής συμμετοχής που αντιστοιχούν στον κάθε δικαιούχο για ξενοδοχείο 5 αστέρων είναι 12 ευρώ με πρωινό και 7 ευρώ χωρίς, σε 4 αστέρων 9 ευρώ και 6 ευρώ, σε 3 αστέρων 6 ευρώ και 2 ευρώ, σε 2 αστέρων 3 ευρώ και 2 ευρώ και σε ενός αστέρα 2 ευρώ και 1 ευρώ.

Για τα διαμερίσματα 5 κλειδιών ο δικαιούχος θα πληρώσει 6 ευρώ με πρωινό και 4 ευρώ χωρίς πρωινό, 4 κλειδιών 5 ευρώ και 3 ευρώ, 3 κλειδιών 4 ευρώ και 3 ευρώ, 2 κλειδιών 3 ευρώ και 1 ευρώ και σε σπίτι ενός κλειδιού 2 και 1 ευρώ αντίστοιχα.

Σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις η τιμή είναι 5 ευρώ με πρωινό και 3 ευρώ χωρίς πρωινό, ενώ για τα οργανωμένα camping δεν θα πληρώσει τίποτα.

Για τους δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Ευβοίας και των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου η επιδότηση που θα λάβει για ξενοδοχείο 5 αστέρων θα είναι 56 ευρώ με πρωινό, 4 αστέρων 49 ευρώ. 3 αστέρων 43 ευρώ, 2 αστέρων 34 ευρώ και ενός αστέρα 29 ευρώ.

Σε διαμερίσματα επιπλωμένα η τιμή της επιδότησης είναι για 5 κλειδιά 40 ευρώ με πρωινό, σε 4 κλειδιά 35 ευρώ, σε 3 κλειδιά 31 ευρώ, σε 2 κλειδιά 25 ευρώ και σε 1 κλειδί 22 ευρώ.

Σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις η τιμή είναι 36 ευρώ με πρωινό, ενώ για τα οργανωμένα camping 13 ευρώ.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις
1. Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού;
Δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού είναι:

εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξητης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνώνκατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (ανεργία άνω των 12 μηνών) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ για τους άγαμους, τα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 29.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο). Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023 – 2024.

2. Πως επιλέγονται οι δικαιούχοι;

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, συμμετοχή για πρώτη φορά) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

3. Πως υποβάλλονται οι αιτήσεις;

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλε