Κορονοϊός μάσκες: Ακατάλληλες οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής

Κορονοϊός μάσκες: Δεν προστατεύουν καθόλου στον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού

Κορονοϊός μάσκες: Μέχρι αυτή τη στιγμή, η μάσκα είναι το μεγαλύτερό μας όπλο έναντι στον κορονοϊό. Όσο θα είμαστε εν αναμονή του εμβολίου, δε νοείται να κυκλοφορούμε έξω χωρίς μάσκα, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι προσφέρουν όλες οι μάσκες την ίδια προστασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Μάθιου Στεϊμέιτς του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ, ειδικό στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαφορετικών μασκών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», μελέτησαν -με τη βοήθεια βιντεοσκόπησης ειδικού τύπου- τη διακίνηση του αέρα διαμέσου των μασκών Ν95 με και χωρίς βαλβίδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στεϊμέιτς, «η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Οι βαλβίδες επιτρέπουν στον αέρα να διαφεύγει από τη μάσκα χωρίς αυτός να φιλτράρεται. Πράγμα που ακυρώνει το στόχο της μάσκας». Συνεπώς, όπως ανέφερε, αν δείτε κάποιον να περιφέρεται στο σουπερμάρκετ ή στο φαρμακείο φορώντας με μάσκα με βαλβίδα, καλύτερα να κρατήσετε τις δέουσες αποστάσεις.

Κορονοϊός μάσκες: Δεν προστατεύουν καθόλου οι μάσκες με βαλβίδα

Οι μάσκες με βαλβίδα για τον κορονοϊό φιλτράρουν τον εισπνεόμενο και όχι τον εκπνεόμενο αέρα

Έτσι προστατεύουν αυτόν που τις φοράει, π.χ. τους εργάτες σε έργα κατασκευών από τις σκόνες και τα χημικά ή τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία από τους ασθενείς με ιούς και μικρόβια.

Όμως οι μάσκες στην περίπτωση του κορονοϊού πρέπει πρωτίστως να προστατεύουν τους άλλους και έτσι να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας. Συγκρατώντας τα πιθανώς μολυσμένα σωματίδια του κατόχου της μάσκας. Ακόμη και άνθρωποι χωρίς συμπτώματα πρέπει να φοράνε τη μάσκα. Επειδή μπορεί -χωρίς να το ξέρουν- να είναι φορείς του κορονοϊού.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα