Κορονοϊός πρόστιμα: 150.000 πρόστιμα αλλά μένουν απλήρωτα – αρνούνται να τα πληρώσουν

by Αντώνης Βαλμάς

Κορονοϊός πρόστιμα: 8 στους 10 πολίτες δεν εξοφλούν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για παραβίαση των μέτρων

Κορονοϊός πρόστιμα: Απλήρωτα μένουν τα πρόστιμα για τον Covid-19, την στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού κάνει την επέλαση της στη χώρα μας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζουν “ΤΑ ΝΕΑ”. Σύμφωνα με τα στοιχεία,  το 80% από τα πρόστιμα που δίνονται σε πολίτες για μη χρήση μάσκας, μη αποστολή sms και άσκοπες μετακινήσεις δεν εξοφλούνται. Παράλληλα πολλοί πολίτες επιλέγουν να παραπέμψουν αυτές τις καταβολές για το μέλλον. Μ ε αυτό τον τρόπο η καταβολή θα ζητηθεί από την εφορία.

Ειδικότερα για το 16% από τις παραβάσεις που έχουν καταγραφεί, οι πολίτες υποβάλλουν ενστάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων. Για αυτή την περίπτωση συνήθως επικαλούνται κυρίως ιατρικά πιστοποιητικά και ειδικότερα για αναπνευστικά προβλήματα ή και βαρύτατες νόσους.

Επιπλέον το 55% από τις επιχειρήσεις εστίασης στις οποίες είχαν καταγραφεί παραβάσεις δεν έχουν πληρώσει από τον Μάιο πρόστιμα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι ιδιοκτήτες επικαλούνται είτε ότι δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, είτε οικονομική δυσπραγία.

Κορονοϊός πρόστιμα: Δεν πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται

Η πλειοψηφία των προστίμων για τα μέτρα του κορονοϊού δεν πληρώνεται

Να επισημανθεί, όπως έχουν δηλώσει πολλοί αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι και νομικοί, πολλοί από τους παραβάτες… ελπίζουν στο εμβόλιο ή στον περιορισμό της επιδημίας. Διότι ευελπιστούν ότι θα υπάρξουν επακόλουθες χαριστικές διατάξεις για να μη καταβληθούν τα εν λόγω ποσά.

Από το ξεκίνημα της πανδημίας υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000.000 έλεγχοι. Συνολικά το ποσοστό των παραβάσεων να υπολογίζεται σε 3%. Αντίστοιχα τα πρόστιμα που έχουν καταγραφεί υπολογίζονται σε 150.000. Τα οφειλόμενα ποσά να ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Άμεσης Δράσης, από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου στελέχη της έχουν επιβάλει 8.500 κλήσεις, από τις οποίες το 80% έχει μείνει απλήρωτο. Έχουν υποβληθεί 1.350 ενστάσεις (ποσοστό 16%).

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα