Κορονοϊός Πυλαία: Αρνητικά και τα 1.300 μινκ στην Πυλαία-Χορτιάτη – Γλίτωσαν το θάνατο

Κορονοϊός Πυλαία: Η κατάσταση της υγείας τους θα εξετάζεται διαρκώς

Κορονοϊός Πυλαία: Αρνητικά στον κορονοϊό βρέθηκαν και τα 1.300 μινκ σε μονάδα εκτροφής στο Δήμο ΠυλαίαςΧορτιάτη. Τα γουνοφόρα ζώα γλίτωσαν παρά τρίχα το θάνατο. Κάτι που δε συνέβη με τα μινκ στη μονάδα εκτροφής στην περιοχή του Βοΐου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπάτος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά το συμβάν σε μονάδες εκτροφής στη Δυτική Μακεδονία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ προέβησαν προληπτικά σε δειγματοληψίες στα βιζόν που εκτρέφονται στην προαναφερόμενη μονάδα γιατί «του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν.Ο έλεγχος δεν έδειξε καμία απολύτως ένδειξη. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ στο εξής θα παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας τους και οι έλεγχοι θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε απρόοπτες εκπλήξεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μονάδα δεν έχει άδεια λειτουργίας. Ωστόσο λειτουργεί νομότυπα βάσει της νομοθεσίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποχρεούται να αδειοδοτηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Κορονοϊός Πυλαία: Αρνητικά και τα 1.300 μινκ στον κορονοϊό

Σε αντίθεση με τα μινκ στην Πυλαία, δεν στάθηκαν το ίδιο τυχερά τα 1.800 μινκ που έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί στην περιοχή του Βοΐου

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν βρεθεί θετικά τα δείγματα από τα νεκρά και ζωντανά γουνοφόρα ζώα. Σε φάρμα στην περιοχή του Βοΐου στην Κοζάνη. Παράλληλα θετικοί είχαν βρεθεί επίσης ο ιδιοκτήτης – εκτροφέας, αλλά και συγγενικό του πρόσωπο. Ως εκ τούτου, έγινε το ίδιο με τα μινκ που θανατώθηκαν στη Δανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, κ. Θεόφιλο Καντζόγλου, μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.800 γουνοφόρα ζώα, προερχόμενα όλα από την ίδια φάρμα εκτροφής στην περιοχή του Βοΐου, έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί από χθες με ευθανασία.

Συνολικά τα μινκ της συγκεκριμένης φάρμας που θα θανατωθούν ανέρχονται σε 2.500, τα οποία στη συνέχεια θάβονται σε υγειονομική τάφρο, που έχει ανοιχτεί για αυτόν τον σκοπό δίπλα στον χώρο του εκτροφείου.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν