Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: Αύξηση της τάξης του 500% του κορονοϊού στα λύματα της πόλης

Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρέθηκε ο κορονοϊός στα λύματα της πόλης

Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: Μόλις χθες είδαμε το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα κρούσματα έφτασαν τα 865 και τα 181 από αυτά εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα, η θεσσαλονίκη μπήκε στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης του Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας και Ασφάλειας. Αυτό σημαίνει όιτ η κατάσταση ξεφεύγει και αν δεν παρθούν σύντομα νέα μέτρα τότε δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε και πάνω από 1.00 ημερήσια κρούσματα. Μάλιστα χθες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστας είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό.

Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται στη Θεσσαλονίκη, στα λύματα της πόλης ο κορονοϊός κάνει πάρτι έχοντας αύξηση 500%! Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 290% σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ.

Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: Αύξηση 500% στα λύματα της πόλης

Δείτε τι δήλωσε σχετικά ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας

«Τις επόμενες μέρες αναμένουμε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, με αυξητική τάση. Με αναφορά στις 12 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να καταγράφεται η αυξητική τάση, μετρούμε αυτή την εβδομάδα διπλάσια τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου, όταν την προηγούμενη ήταν τριπλάσια. Δηλαδή, συνολικά από τις 12 Οκτωβρίου είμαστε περίπου πέντε φορές επάνω».

Ακόμα συμπλήρωσε, «Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι απολύτως αξιόπιστα, μιας και στις αναλύσεις έχουμε κάνει τριπλές επαναλήψεις και εφαρμογή προηγμένων μεθόδων επεξεργασίας των δειγμάτων και στη συνέχεια εξορθολογίσαμε τις μετρούμενες τιμές, με βάση τις ημερήσιες διακυμάνσεις περιβαλλοντικών παραμέτρων στα λύματα, που επηρεάζουν και αλλοιώνουν τις μετρήσεις. Παρόλα αυτά χρειάζεται να παρακολουθήσουμε τις μετρήσεις και τις επόμενες μέρες, για να επιβεβαιώσουμε τη μορφή και την κλίση της αυξητικής καμπύλης του ιικού φορτίου».

Τέλος τόνισε ότι «Εντοπίσαμε την εκτίναξη της διασποράς 6 ημέρες πριν αυτή επιβεβαιωθεί κλινικά από τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Ας σημειωθεί ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι χρειάζονται 5-7 ημέρες κατά μέσο όρο, για να εκδηλωθεί η νόσος. Η προσεκτικά εξορθολογισμένη ανάγνωση των αναλύσεων στα λύματα εξασφαλίζει κρίσιμο χρόνο για την έγκαιρη λήψη μέτρων από την πλευρά της πολιτείας και τη συνειδητοποίηση από πλευράς των πολιτών, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ανεύθυνες και αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα