Κρίσιμο αυτό το 24ωρο: Επιπλοκές στον εγκέφαλο παρουσίασε ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά

Γρεβενά: Τα νεότερα για την κατάσταση του μικρού Θωμά

Οι γιατροί παλεύουν για να κρατηθεί στην ζωή ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά. Το μικρό παιδί εμφάνισε ένα οίδημα στον εγκέφαλο το και οι γιατροί δίνουν μάχη για να το ξεπεράσει.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι γιατροί στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου, για να κρατήσουν στη ζωή το 6χρονο αγόρι από τα Γρεβενά, το οποίο υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Μονάδας Ανδρέα Ηλιάδη, ο μικρός Θωμάς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. «Μέσα στο επόμενο 24ωρο ελπίζω να έχουμε κάποια σημάδια για την πορεία του» αναφέρει.

Ο μικρός χθες το βράδυ παρουσίασε ένα οίδημα στον εγκέφαλο, κάτι που αν και το περίμεναν οι γιατροί είναι ανησυχητικό. Υποβάλλουν το παιδί σε ειδική θεραπευτική αγωγή προκειμένου του οίδημα να μην πάρει έκταση και να αντιμετωπιστεί.

Οι γιατροί έχουν θέσει τον μικρό Θωμά σε «ψύξη εγκεφάλου», μια διαδικασία θεραπευτικής υποθερμίας προκειμένου να μην σημειωθούν βλάβες στον εγκέφαλο, καθώς το παιδί είχε μείνει για κάποια λεπτά χωρίς οξυγόνωση.

Το θετικό είναι ότι η καρδιά του έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν ένα 24ωρο ακόμα για να έχουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Μια «Οδύσσεια» πέρασε ο 6χρονος Θωμάς για να φτάσει στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου

Ο 6χρονος Θωμάς, το βράδυ της Τρίτης, υπέστη καρδιακή ανακοπή. Στο σπίτι του αμέσως έφτασε ομάδα διασωστών του ΕΚΑΒ, η οποία του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τον μετέφερε στο νοσοκομείο Γρεβενών. Εκεί διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση και προχώρησαν στην άμεση διασωλήνωσή του.

Η έλλειψη ελεύθερης κλίνης ΜΕΘ στα Γρεβενά όμως οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση της διακομιδής του σε άλλο νοσοκομείο. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε η απαιτούμενη μονάδα, οπότε ο 6χρονος θα έπρεπε να ταξιδέψει μέχρι την Πάτρα.
Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ξεκίνησε για το 4ωρο ταξίδι, όμως κατά τη διάρκεια της διακομιδής, χάλασε με αποτέλεσμα να κληθεί άλλο ασθενοφόρο να μεταφέρει το παιδί, που έφτασε στην Πάτρα στις 2 τα ξημερώματα.

«Εμείς πήραμε αργά το βράδυ μία κλήση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Μας ενημέρωσαν για το περιστατικό και συνεννοηθήκαμε για την υποδοχή του. Ολη μας η ομάδα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την παραλαβή του μικρού, η οποία έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες. Σίγουρα η μεγάλη απόσταση ήταν ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά το ΕΚΑΒ και οι συνάδελφοι στα Γρεβενά είχαν κάνει πολύ σωστή αντιμετώπιση.

Το είχαν συνδέσει με συσκευή αυτόματων θωρακικών συμπιέσεων ενώ το συνόδευσε μία εξαιρετική γιατρός η οποία έτυχε να έχει εμπειρία από εντατική Παίδων κι έτσι ο μικρός είχε σε όλο το ταξίδι της διακομιδής του σωστή παρακολούθηση» αναφέρει ο Ηλιάδης στο pelop.gr και συμπληρώνει:

«Δίνουμε μία πολύ δύσκολη μάχη με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε στη ζωή τον μικρό Θωμά. Είμαστε όλοι, γιατροί, νοσηλευτές, από πάνω του και προσπαθούμε να του παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Εχουμε στείλει στο Ωνάσειο τα γενετικό υλικό που πρέπει προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει. Να εντοπίσουμε την αιτία της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής με δεδομένο ότι δεν υπήρξε κανένα διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα.

Related posts

Έκτακτη ανακοίνωση – Κλειστοί αύριο οι δρόμοι της Αθήνας

Υποψήφιες ευρωβουλευτές Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου – Δείτε με ποιο κόμμα

Αγγελία στην Αθήνα: Σπιτονοικοκύρης αναζητά ενοικιαστές που θα ψήνουν, θα παρτάρουν και θα έχουν κατοικίδιο