Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι έτοιμος για τολμηρές λύσεις»

by Τόνια Τζαφέρη
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι έτοιμος για τολμηρές λύσεις»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς χειρισμούς των πύρινων μετώπων σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ» όμως εκείνος είναι έτοιμος για «τολμηρές λύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε για ακόμη μια φορά ότι «βασικός μας στόχος» είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, το τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι. Είναι σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «θα ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι έτοιμος για τολμηρές λύσεις»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ευθύνες της καταστροφικής πυρκαγιάς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως: «Ζήτησα καταρχάς συγγνώμη από τους πολίτες, διότι το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Είναι και μία πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Οφείλεις να δεις τι δεν πήγες καλά και να το διορθώσεις. Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει και είπα ότι οι ευθύνες στον βαθμό που θα μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν, όχι όμως την ώρα της μάχης».

“Οι ευθύνες πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής”, ήταν χαρακτηστικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά με καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ψήφιση του πρώτου κλιματικού νόμου ενώ ρωτήθηκε για την τακτική των εκκενώσεων, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μερίδα ΜΜΕ όσον αφορά με τις πολιτικές εκκένωσης. «Είναι χυδαίο όλο αυτό που συνέβη, τη στιγμή που για εμάς ήταν απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλω να μπω καν στη διαδικασία να σχολιάσω όλη αυτή τη χυδαιότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι έτοιμος για τολμηρές λύσεις»

Ανέφερε ακόμη ότι «μας ασκείται κριτική που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την προστασία της ανθρώπινη ζωής; Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση. Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα όπως και αυτή την κυβέρνηση. Όμως, το 112 θα μείνει εδώ και αυτό είναι μια κατάκτηση».

Σχετικά με την χρήση των εναέριων μέσων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «Το είχε τονίσει και ο κ. Χαρδαλιάς επανειλημμένως: Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με όρους εναλλαγής – τα μισά πετάνε και τα μισά ανεφοδιάζονται. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά εναερίων μέσων (τράκτορες) για άμεση επέμβαση στα πύρινα μέτωπα αλλά και στην αγορά πυροσβεστικών ελικοπτέρων».

Προτεινόμενα