Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίδομα 900 ευρώ σε υγειονομικούς, κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ

by Τόνια Τζαφέρη

Έκτακτα μέτρα στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμεΑ

Σκοπός του πρωθυπουργού όπως ανακοίνωσε στην Βουλή είναι να λάβει τρεις ακόμα πρωτοβουλίες στήριξης υγειονομικών, χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Πρώτον όπως συνέβη το 2020, και όπως έχω επανειλημμένως δεσμευθεί δημόσια, 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στα κέντρα υγείας θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισού. Άμεσο ποσά ύψους περίπου 900 € θα τους αποδοθεί αμέσως μέσα στο Δεκέμβριο.

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα από τα πολλά που του οφείλουμε.
Δεύτερον όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα 250 €, προσαυξημένο κατά 50 € ακόμη για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Έτσι 800.000 συμπολίτες μας θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη τους. Είναι μια ανακούφιση, δεν είναι κάτι παραπάνω, δεν είναι αυτό που τους αξίζει, είναι κάτι το οποίο αναμφίβολα βοηθά χωρίς να υπονομεύουν την πορεία της οικονομίας μας.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τις αιτίες της ακρίβειας, την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και το πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα τις ανατιμήσεις μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για το κύμα ακρίβειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία.

Αναλυτικότερα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή

Ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα τις αυξήσεις των τιμών
Αναφερόμενος στα αιτία των ανατιμήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε: «Επειδή όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς, θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος μόνο επίσημα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής αλλά και της Eurostat. Πρώτη αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown της πανδημίας έφερε σε όλες σχεδόν τις χώρες μία απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για να μπορούν να την καλύψουν. Αυτή η αυξημένη ζήτηση πράγματι ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους και όχι μόνο γι’ αυτούς ακρίβυνε η ενέργεια και ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου που επηρεάζουν άμεσα και την χώρα μας, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα και την αξία της παραγωγής, της μεταφοράς και των αγαθών».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίδομα 900 ευρώ σε υγειονομικούς, κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ

Σχολιάζοντας στις απόψεις που επικρατούν σχετικά με το γιατί υπάρχουν οι ανατιμήσεις αλλά και το πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Οι περισσότεροι ισχυρίζονται, και πιστεύουμε με τεκμηριωμένα στοιχεία, ότι το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε σήμερα θα είναι ένα φαινόμενο πρόσκαιρο, το οποίο συνδέεται με μία πρωτοφανή διαταραχή στην ζήτηση την οποία προκάλεσε η πανδημία αλλά και σε μία ταχύτατη ανάκαμψη, η οποία έπιασε πολλές εταιρίες απροετοίμαστες με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν σημαντικές εμπλοκές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Υπάρχει και μία άλλη άποψη η οποία ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα μίας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, άρα ενδεχομένως αυτός ο πληθωρισμός να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Η κεντρική τράπεζα είναι υπέρ της πρώτης άποψης και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Θα αρχίσει να υποχωρεί το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανάφερε: «Η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο τουλάχιστον με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1%, την Ελλάδα στο 2,8% και χώρες όπως η Ισπανία στο 5,4%. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό το μήνα Οκτώβριο. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων στην πατρίδα μας παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι αποτέλεσμα μίας βασικής στρέβλωσης η οποία δημιουργήθηκε στην αγορά του φυσικού αερίου, έχει οικονομικές και γεωπολιτικές αιτίες και είναι ένα φαινόμενο το οποίο επηρέασε δομικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, διότι όπως γνωρίζετε η τιμή του ρεύματος καθορίζεται πια μέσα από έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Η καθοριστική παράμετρος είναι η οριακή τιμή του ρεύματος η οποία καθορίστηκε από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να συμπαρασυρθούν σε ιστορικά υψηλά οι τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίδομα 900 ευρώ σε υγειονομικούς, κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ

«Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές πρόσκαιρο φαινόμενο και από την άλλη η εθνική άμυνα στο διεθνές κύμα αναζητήσεων δεν έτυχε αλλά πέτυχε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στη συνέχεια, ανέλυσε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου: «Με την εκδήλωση των πρώτων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην λήψη μέτρων για το θέμα. Πρώτη η Ελλάδα ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, την οποία στην πορεία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου ήταν μεγαλύτερες από αυτές που προβλέψαμε. Διπλασιάσαμε την ενίσχυση των κοινωνικών τιμολογίων, εξαιρέσαμε για τους επόμενους μήνες το τέλος για το φυσικό αέριο. Αναστείλαμε την διανομή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στις επιχειρήσεις και το ίδιο αποφασίσαμε για τον επόμενο χρόνο και για το πετρέλαιο κίνησης, ένα μέτρο το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που είτε είναι νέοι, είτε συμμετέχουν συνολικά συνεργατικά σχήματα. Το συνολικό ποσό το οποίο διαθέτει ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια 680 εκατ. ευρώ.. Πλέον το επίδομα θέρμανσης θα είναι διπλάσιο και δίνεται με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια».

Κάνοντας ειδική αναφορά στη ΔΕΗ ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι «η ισχυρή ΔΕΗ είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και ναι η ΔΕΗ είναι ισχυρή γιατί έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή 9 φορές πάνω από αυτή που μας παραδώσατε»

«Μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων του φυσικού αερίου και να συμπαρασύρει τους ανταγωνιστές σε μια αντίστοιχη πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: μιλάμε συνεπώς για ένα συνεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα που απλώνεται σε όλα τα επίπεδα από τον πρωτογενή τομέα μέχρι το κάθε νοικοκυριό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Θα υπάρξει δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022”

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εκ νέου δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού εντος του 2022 στο πλαίσιο των μέτρων ότι λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Έχουν δρομολογηθεί μία σειρά παρεμβάσεων για τους νέους. Θυμίζω την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, την επέκταση των επιδοτούμενων ασφαλιστικών εισφορών για 150.000 θέσεις εργασίας, αλλά και το πρώτο ένσημο, ένα καινοτόμο θεσμό που προσφέρει ευκαιρία για δουλειά ταυτόχρονα χρηματοδοτεί με 600 € τους νέους εργαζόμενους στην αρχή της καριέρας τους, στην πρώτη δουλειά. Και βέβαια την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχω ήδη προαναγγείλει ότι εκτός από την ήδη αποφασισμένη αύξηση η οποία θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 θα υπάρξει εντός του έτους μία ακόμη δεύτερη αύξηση για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας».

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo