Κυριάκος Μητσοτάκης: Μας δίνει πίσω την ζωή μας – Tέλος σε μάσκες, πιστοποιητικό εμβολιασμού και self-test

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστροφή στην κανονικότητα με άρση μέτρων

Πότε μπαίνει τέλος σε πιστοποιητικό εμβολιασμού, self test και μάσκες. Τι θα ισχυεί για τα σχολεία και ποιες θα είναι οι αλλαγές στον χώρο της εστίασης για τους ανεμβολίαστους.

Αναλυτικά και με ημερομηνίες το χρονοδιάγραμμα άρσης των τελευταίων μέτρων, σε συνάρτηση πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αλλάζουν όλα σε ανεμβολίαστους σχετικά με τα ψώνια και την εστίαση.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το τέλος και των τελευταίων περιορισμών που έφερε η πανδημία του κορονοϊού με την κυβέρνηση, σε συνεννόηση φυσικά με την επιστημονική κοινότητα, να ανακοινώνει το επόμενο διάστημα το τέλος των self test στα σχολεία, την κατάργηση του πιστοποιητικού σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και σε καταστήματα λιανικής.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με πληροφορίες , από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου αναμένεται να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό νόσησης και το υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους μόνο στους εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και στα καταστήματα λιανικής.

Συνεπώς, ανεμβολίαστοι πολίτες χωρίς επίδειξη rapid test θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους σε εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και οι εμβολιασμένοι θα πάψουν τα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Παράλληλα, όπως προαναφέραμε θα σταματήσει και το «σκανάρισμα» του πιστοποιητικού για τους πελάτες σε καταστήματα λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, υποχρεωτική θα μείνει η μάσκα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέλος οι μάσκες και στα σχολεία

Self test στα σχολεία και μάσκες

Όπως ανακοινώθηκε χτες, από την 1η Απριλίου τα δύο self test θα γίνουν ένα για κάθε μαθητή σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όπως έχει γράψει επανειλημμένα το Dnews, η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τα self test στα σχολεία. Πότε όμως θα γίνει αυτό; Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, αναφέρουν ότι τα self test στους μαθητές θα καταργηθούν ακριβώς μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός προ ημερών από τη Σύρο είχε προαναγγείλει το τέλος της μάσκας στα σχολεία. Εφόσον δεν σημειωθεί ραγδαία αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες, οι μαθητές αναμένεται να πετάξουν τις μάσκες 20-25 μέρες πριν το τέλος των μαθημάτων.

Rapid test εργαζομένων

Μπορεί να βαίνουμε προς κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, της μάσκας στα σχολεία και των self test αλλά, τα rapid test των ανεμβολίαστων εργαζόμενων θα αργήσουν να καταργηθούν. Και αυτό γιατί, τόσο η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όσο και η κυβέρνηση θεωρεί πως οι χώροι εργασίας παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης κορονοϊού και ως εκ τούτου, το υποχρεωτικό rapid test σε ανεμβολίαστους θεωρείται ένα ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό μετάδοσης εντός της εργασίας.

Τι θα ισχύσει με τους ανεμβολίαστους στην εστίαση και στα ψώνια

Οι ανεμβολίαστοι αυτή τη στιγμή απαγορεύεται να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ενώ μπορούν να κάθονται στους εξωτερικούς χώρους επιδεικνύοντας πάντα αρνητικό rapid test.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς με σύμμαχο τον καλό καιρό και με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, πλέον και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους εστίασης.

Συνεπώς, ανεμβολίαστοι πολίτες χωρίς επίδειξη rapid test θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους σε εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και οι εμβολιασμένοι θα πάψουν τα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται και πιο πάνω θα σταματήσει και το «σκανάρισμα» του πιστοποιητικού για τους πελάτες σε καταστήματα λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, υποχρεωτική θα μείνει η μάσκα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής όσοι δεν έκαναν τρίτη δόση εμβολίου δεν έχουν πρόσβαση στους εξής χώρους:

  • κέντρα διασκέδασης
  • κλειστούς χώρους εστίασης
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια
  • γυμναστήρια

Related posts

Tpόμος για βασικό μάρτuρα της τpαγωδίας των Τέμπη

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση: Παραιτήθηκαν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη