Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραμένουμε σε εγρήγορση – Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια

by Τόνια Τζαφέρη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραμένουμε σε εγρήγορση – Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στις γυναίκες και τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι τεράστια ανακούφιση το γεγονός πως δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή, στις χθεσινές πυρκαγιές. Οι εικόνες μιλούσαν από μόνες τους, και οι χειρότερες αναμνήσεις από την πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, είχαν έρθει ξανά στο προσκήνιο.

Ευτυχώς όμως, οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες παρέμειναν ασφαλείς. Οι υλικές καταστροφές ωστόσο και οι καμένες εκτάσεις, είναι τεράστιες.

Στην περιοχή βρέθηκε και ο πρωθυπουργός: Ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στις γυναίκες και τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος. Που επιχειρούν για δεύτερη ημέρα στις μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν στη βόρεια Αττική. Ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος μετέβη λίγο μετά τις 8 το πρωί στο κινητό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραμένουμε σε εγρήγορση – Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτού του είδους οι πυρκαγιές οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση, είναι και οι πιο εφιαλτικές.

«Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής και το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά», είπε.

«Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν από δω και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά τους καταγραφή των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει γίνει. Όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα».

Συνέχισε λέγοντας πως «μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι οπότε θα ζητήσω από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση. Έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από δω και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραμένουμε σε εγρήγορση – Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια

Τέλος, είπε και πάλι «ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους στο Πυροσβεστικό Σώμα στην αστυνομία που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Συνέχεια δηλώσεων Κυριάκου Μητσοτάκη και Χαρδαλιά για τις χθεσινές πυρκαγιές

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Και εξήρε τον έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων. Όπως είπε ήταν δύσκολο το έργο των πεζοπόρων τμημάτων.

Είπε επίσης πως πλέον στη φωτιά υπάρχει μόνο ένα ενεργό μέτωπο και ότι τα υπόλοιπα τρία είναι σε ύφεση.

Τόνισε πως έγιναν κι άλλες εκκενώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα εναέρια μέσα έχουν συγκεκριμένη αποστολή: να κλείσουν τα μέτωπα.

Στη μεγάλη πυρκαγιά στη Βρυμπόμπη δίνουν τιτάνιο αγώνα 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραμένουμε σε εγρήγορση – Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια

Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η πυρκαγιά έκαψε σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει πυροσβεστικά τείχη, τόσο για να αποφευχθεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές όσο και να μην «φύγει» προς την Πάρνηθα, η πύρινη λαίλαπα είναι αδύνατον να περιοριστεί.

Προτεινόμενα