Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στηρίζουμε την Ουκρανία, θα αντιδράσουμε αν εισβάλει η Ρωσία»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσα δήλωσε δημόσια για το Ουκρανικό μέτωπο

Μέσω του twitter, ο πρωθυπουργός της χώρας θέλησε να στηρίξει τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τουλάχιστον να βασιστεί σε αυτούς προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία και την ελευθερία της χώρας από την Ρωσία…

«Επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα σε περίπτωση που υπάρξει μια εισβολή από πλευράς της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός

«Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς Συμμάχους μας, σε περίπτωση που υπάρξει μια εισβολή από πλευράς της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.

Περισσότερες δηλώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επεισόδια μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας

«Ταυτόχρονα επαναβεβαιώσαμε την πίστη μας στο διάλογο και στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας, είτε μέσω του ΟΑΣΕ, είτε μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να έχουν με τη Ρωσία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Εξάλλου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα βρεθεί αύριο στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας που αποτελούν εξάλλου τις θέσεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιες είναι οι σκέψεις του όσον αφορά τη νεότερη κλιμάκωση με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «Επανεπιβεβαιώσαμε, για μία ακόμα φορά, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Την ίδια στιγμή, θέλουμε να κρατήσουμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής λέγοντας τα εξής: «Σε λίγη ώρα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με Αφρικανούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το πλαίσιο συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής, με ορίζοντα το 2030.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Το ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο προτιθέμεθα να δρομολογήσουμε το οποίο θα ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα”

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που γειτνιάζει με την Αφρική, έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Αφρική. Ταυτόχρονα είναι μια χώρα η οποία δε βαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια οι δυνατότητές μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντικοί. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου μια σειρά από πρωτοβουλίες διασύνδεσης μεταξύ της Αφρικανικής Ηπείρου και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο προτιθέμεθα να δρομολογήσουμε το οποίο θα ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Αφρική με την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο, από την Αφρική στην Ευρώπη. Είναι μία μόνο πτυχή των θεμάτων που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί.

Είναι μία μόνο πτυχή των θεμάτων που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί».

Related posts

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ σuγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Νεκpός ο οδηγός του ΙΧ

Σεισμός τώρα στην Ελλάδα