Λίμνη Κερκίνη: Κατέφθασαν στη λίμνη οι νανόκυκνοι – Θα μείνουν μέχρι αρχές Φεβρουαρίου

Λίμνη Κερκίνη: Κατέφθασαν στη λίμνη οι νανόκυκνοι – Θα μείνουν μέχρι αρχές Φεβρουαρίου

Λίμνη Κερκίνη: Φτάνουν επίσης αγριόκυκνοι και βουβόκυκνοι από τις βόρειες χώρες

Λίμνη Κερκίνη: Κατέφθασαν και φέτος ανά εκατοντάδες οι κύκνοι στη Λίμνη της Κερκίνης μιας και αγαπούν το Δέλτα του Έβρου. Φέτος μάλιστα έφτασαν νωρίτερα από ό,τι συνήθως μιας και εξαιτίας του lockdown, είναι περιορισμένη η ανθρώπινη δραστηριότητα. Άρα οι κύκνοι πολαμβάνουν περισσότερο τη μοναξιά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Θόδωρο Ναζιρίδη, γενικό συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της λίμνης Κερκίνης, οι νανόκυκνοι είναι αυτοί που καταφθάνουν κυρίως στην περιοχή. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους είναι μεγαλύτερος από άλλες χρονιές. «Είναι οι χειμερινοί επισκέπτες, που μας έρχονται από τον μακρινό βορρά, “επισκέπτες” που ξοδεύουν ένα εξάμηνο περίπου στην Κερκίνη και ήδη κάποιοι έχουν αφιχθεί» ανέφερε ο κ. Ναζιρίδης.

Μάλιστα δεν είναι μόνο οι νανόκυκνοι που έρχονται στη λίμνη, αλλά και δύο ακόμα είδη: ο βουβόκυκνος και ο αγριόκυκνος. Ωστόσο ο αριθμός των δύο τελευταίων είναι περιορισμένος, καθώς έρχονται από τις βόρειες χώρες.

Λίμνη Κερκίνη: Κατέφθασαν στη λίμνη οι νανόκυκνοι – Θα μείνουν μέχρι αρχές Φεβρουαρίου

Δείτε ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα τρία είδη κύκνων που καταφθάνουν στη λίμνη της Κερκίνης σύμφωνα με τον κ. Ναζιρίδη

«Αυτή την περίοδο, το πολυπληθέστερο είδος που φτάνει από μακριά στην Κερκίνη είναι ο νανόκυκνος. Και υπάρχουν ήδη μερικές δεκάδες τέτοια πουλιά στη λίμνη, ενώ έφτασαν και πέντε αγριόκυκνοι όπως και επτά με οκτώ βουβόκυκνοι. Είναι μικροί πληθυσμοί και τα άτομα (σ.σ κάθε πτηνό) τα αναγνωρίζουμε πολλές φορές αφού μπορεί να φέρουν και δαχτυλίδια ή κολάρα με πληροφορίες για το πού δαχτυλιώθηκε το πουλί, πού αλλού παρατηρήθηκε αλλά και τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να φτάσει στην Κερκίνη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ναζιρίδης.

Ο βουβόκυκνος είναι αυτός με το μεγαλύτερο μέγεθος από τους άλλους και έχει ένα μαύρο εξόγκωμα στο πορτοκαλί του ράμφος. Ο αγριόκυκνος όπως και ο νανόκυκνος έχει αισθητά μικρότερο μέγεθος από τον βουβόκυκνο και διαφορετικό κεφάλι.

Προτεινόμενα