Λύματα στη Θεσσαλονίκη: Σοκ! – Αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης

Λύματα στη Θεσσαλονίκη: Δείτε αναλυτικά τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις

Λύματα στη Θεσσαλονίκη: Αύξηση της τάξης του 50% καταγράφηκε στις δύο τελευταίες μετρήσεις των λυμάτων της Θεσσαλονίκης. Καθώς φαίνεται, ότι σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα σε Αττική και Αχαΐα, τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ και η ΕΥΑΘ, το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κιόλας κατά 50%!

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου, «Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου. Σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου. Με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος. Από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου. Με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου. Η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%».

Λύματα στη Θεσσαλονίκη: Σοκ! – Αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης

Πέρα από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαϊωάννου προειδοποιεί ότι μπορεί να πάμε ξανά πίσω στον Οκτώβριο και το Νοέμβριο

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και τα κρούσματα αυξάνονται, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρέψουμε στην πρότερη δυσχερή κατάσταση που ήμασταν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο 2020. Όπως ανέφερε ο ίδιος «Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο. Όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία. Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς. Τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα