Λύματα Θεσσαλονίκη: Ανησυχία με την ιδιαίτερα αργή μείωση του ιικού φορτίου στην πόλη

by i-diakopes.gr

Λύματα Θεσσαλονίκη: Το ιικό φορτίο μειώνεται μεν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς

Λύματα Θεσσαλονίκη: Το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης μειώνεται ωστόσο στη μείωση παρατηρείται επιβράδυνση. Αυτά είναι τα ευρήματα της διεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Μπορεί λοιπόν το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης να μειώνεται, ωστόσο παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση την τελευταία εβδομάδα.

Ελήφθησαν λύματα στις 25, 27 και 30 Νοεμβρίου και από τον πολυπαραμετρικό περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων προέκυψαν τα εξής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι σε σχέση με τα δείγματα της προηγούμενης Τετάρτης, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά το καθεστώς lockdown.

Μάλιστα, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του έργου, κ. Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρει «Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή εκείνη που ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση, η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας».

Ο καθηγητής τόνισε ότι η αποκλιμάκωση πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς γιατί το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Λύματα Θεσσαλονίκη: Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο στην πόλη

Δείτε τι παραπάνω πρόσθεσε ο καθηγητής κ. Παπαϊωάννου σχετικά με το υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Ο καθηγητής πρόσθεσε ακόμα «Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, πως είμαστε στο σημείο όπου τα πράγματα δύναται να εξελιχθούν ομαλά και σταδιακά να ξανακερδίζουμε τις ζωές μας, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και πολύ άσχημα, να βγουν εκτός ελέγχου, αν θεωρήσουμε πως τα δύσκολα πέρασαν και εφησυχάσουμε. Είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, όμως κάθε παρέκκλιση από την αυστηρή τήρηση των μέτρων, μόνο παράταση και αυστηροποίησή τους μπορεί να φέρει».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα