Λύματα Θεσσαλονίκης: Σε σταθερά επίπεδα το ιικό φορτίο – Ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Λύματα Θεσσαλονίκης: Τι έδειξε η έρευνα του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα

Λύματα Θεσσαλονίκης: Για ακόμα μία εβδομάδα, σταθερά είναι τα επίπεδα του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από την εβδομαδιαία έρευνα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στις 20, 22 και 25 Ιανουαρίου. Τα δείγματα συγκρίθηκαν με αυτά από τις 13, 15 και 18 Ιανουαρίου. Από τα αποτελέσματα της έρευνα προέκυψε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, Νίκος Παπαϊωάννου, «Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να έχει κάποια επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ είναι νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου με βάση τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κάποιες μέρες».

Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί εξαιτίας του νέου βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους που έχει εμφανιστεί στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, «η επιβεβαίωση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού είναι μία εξέλιξη, αναμενόμενη μεν, καθότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ανησυχητική δε για την πορεία της πανδημίας και στην πόλη. Θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας».

Ακόμα πρόσθεσε «Με μεγάλες απώλειες φτάσαμε σε ένα καλό σημείο. Στον παραμικρό εφησυχασμό είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν τα πάντα, κρίνοντας από το τι συμβαίνει στην Κεντρική Ευρώπη και πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται το μεταλλαγμένο στέλεχος και με τι ρυθμό εξαπλώνεται στον πληθυσμό».

Λύματα Θεσσαλονίκης: Σε σταθερά επίπεδα το ιικό φορτίο στην πόλη

Δείτε μερικές πρόσθετες πληροφορίες για την πορεία του κορονοϊού όπως αποτυπώθηκε στα δείγματα των λυμάτων της Θεσσαλονίκης

Η καθηγήτρια Άννα Παπά Κονιδάρη, διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Αλλά και της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, ανέφερε «Έχουμε κοινό στόχο να δούμε πότε εισήχθη στην Ελλάδα».

Ακόμα πρόσθεσε «Εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει, σε κάποιο σημείο τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους. Είναι πολύ πιο έντονη και η ανάγκη να τηρούμε πιο αυστηρά και εντατικά τα μέτρα προφύλαξης, που όλοι γνωρίζουμε». 

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα