Μαριάννα Λάτση: Δώρισε νέα μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» στο Θεαγένειο Νοσοκομείο

Μαριάννα Λάτση: Υπερσύγχρονη μονάδα για 35.000 ασθενείς

Το φιλανθρωπικό έργο της Μαριάννας Λάτση δεν σταματά εδώ, αφού οι δωρεές και οι δράσεις για καλύτερες υγειονομικές δομές στην χώρα είναι όλο και περισσότερες, προσφέροντας ακτίνα αισιοδοξίας τόσο σε ασθενείς όσο και σε όλους τους Έλληνες.

Πιο αναλυτικά τα εγκαίνια της νέας σύγχρονης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» που ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με νέα δωρεά της κυρίας Μαριάννας Λάτση προς το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν εχθές την Παρασκευή.

Η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων έγινε από την κυρία Λάτση, τα παιδιά της Φίλιππο και Εριέττα, τον υπουργό και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και Μίνα Γκάγκα, τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Στ. Καλαφάτη, τον πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευ. Φιλόπουλο και την διοικήτρια του Θεαγένειου, Ευαγγελία Κουρτέλη- Ξουρή

Πρόκειται για τη δεύτερη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας που δωρίζει η κα Μαριάννα Λάτση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η Μονάδα στεγάζεται σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη δεύτερη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας που δωρίζει η κα Μαριάννα Λάτση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά από εκείνη προς το Γενικό Αντικαρκινικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» στην Αθήνα.

Η νέα υγειονομική δομή στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποσυμφορήσει, τόσο χρονικά όσο και χωροταξικά, τη διενέργεια δεκάδων χιλιάδων χημειοθεραπειών ετησίως που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται στον περιορισμένο χώρο του 9ου ορόφου του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου.

Η παράδοση της Μονάδας έγινε ακριβώς έναν χρόνο μετά την υπογραφή, την 9η Δεκεμβρίου 2020, της σχετικής σύμβασης δωρεάς με το Ελληνικό Δημόσιο και δέκα μήνες μετά την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων την 1η Φεβρουαρίου 2021. Τον συντονισμό υλοποίησης και αυτής της προσωπικής δωρεάς της κας Μαριάννας Λάτση είχε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Η νέα Μονάδα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο του 2022 και αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 35.000 ογκολογικούς ασθενείς ετησίως.

Η νέα Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» εκτείνεται σε 1.800 τ.μ., διαθέτει συνολικά 41 θέσεις χημειοθεραπείας -27 πολυθρόνες και 14 κλίνες-, ενώ παράλληλα είναι εξοπλισμένη με 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, μικροβιολογικό και αιματολογικό εργαστήριο, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους. Μέσω της δωρεάς δρομολογήθηκε και η διαμόρφωση ειδικού χώρου για την εγκατάσταση του πρώτου στην Ελλάδα ρομποτικού συστήματος διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων.

Το πρόγραμμα ενημέρωσης από την Μαριάννα Λάτση και τον Ευάγγελο Φιλόπουλο

Κατά την τελετή ανακοινώθηκε, από την κα Μαριάννα Λάτση και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο των Νέων Ενηλίκων στη μνήμη της δημοσιογράφου Αριάδνης Γερασιμίδου που συγκλόνισε με τη γενναιότητα και την ειλικρίνειά της όλη την Ελλάδα λίγο πριν τον πρόωρο θάνατό της.

Ως μια πραξη ουσιαστικής και εμπρακτης αγάπης προς τον ανθρωπο, χαρακτήρισε τη δωρεά της κυριας Λατση ο Σεβασμιώτατος Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος χαιρέτισε την κοινή προσπάθεια της πολιτειας και του ιδιωτικού τομέα, που μπορεί να φέρει ευλογημένα όπως είπε αποτελέσματα.

Από πλευράς της η κα Μαριάννα Λάτση ανέφερε ότι η δωρεά αυτή, όπως και η προηγούμενη προς το νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», «πρώτα και πάνω από όλα είναι πράξη καθήκοντος προς την πατρίδα μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που διαχρονικά δοκιμάζεται, πόσω μάλλον τώρα που έχει ενσκήψει η πανδημία και οι άνθρωποι και τα συστήματα υγείας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Είναι δωρεά αγάπης και συμπαράστασης προς τον κάθε συνάνθρωπό μας που δοκιμάζεται και παλεύει με την ασθένεια σε κάθε στάδιό της. Δωρεά κοινωνικά δίκαιη προς όφελος των πολλών και κυρίως των αδυνάμων. Είναι πράξη βαθιάς ευγνωμοσύνης και έμπρακτης ευχαριστίας προς το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό όλων των αντικαρκινικών νοσοκομείων της χώρας μας που ακούραστα επιτελούν το λειτούργημά τους, συνήθως κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είναι φόρος τιμής και μνήμης προς όλους εκείνους που έδωσαν τη μάχη με τον καρκίνο, πάλεψαν αλλά στο τέλος νικήθηκαν και έφυγαν από τη ζωή». Η κα Λάτση συμπλήρωσε ότι «η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας που εγκαινιάζουμε σήμερα, όπως και η αντίστοιχη της Αθήνας, φέρει το όνομα του Νίκου Κούρκουλου. Του Νίκου ως συμβόλου και όχι ως φυσικού προσώπου. Υπό αυτή τη διάσταση, ο Νίκος απλώς δανείζει τη μορφή και το όνομά του στο λογότυπο του νοσοκομείου. Στη θέση του, εκεί στην προμετωπίδα του κτηρίου, ο κάθε ένας από εσάς μπορεί να τοποθετήσει τον δικό του Νίκο».

Ευγνωμοσύνη προς την Μαριάννα Λάτση για την νέα δωρεά

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, δήλωσε ότι «Έχω εγκαινιάσει μονάδες των ιδιωτών και είναι αμήχανο, γιατί είναι χρέος της πολιτείας. Είναι μια συμμαχία κράτους και ιδιώτη που έχει αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να υπάρχει αξιοπρέπεια στην παροχή φροντίδας υγειονομικής περίθαλψης στους ογκολογικούς ασθενείς. Χαιρόμαστε που έγινε σε μια περιοχή που είχε πρόβλημα στις δομές και θα ανακουφίσει χιλιάδες ασθενείς. Ως ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Ξέρουμε ότι η νόσος του καρκίνου θα υπάρχει και μετά την επιδημία. Ως πολιτεία θα στελεχώσουμε το νοσοκομείο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, σημείωσε πως «Θα σας μιλήσω ως γιατρός σε ένα νοσοκομείο που μάθατε τώρα με την πανδημία. Δεχόμαστε 2.000 νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο. Βασικές μας μονάδες και τμήματα είναι δωρεές. Χαίρομαι πολύ που έχουμε αυτή τη μονάδα, είναι τιμή για όλους μας, θα πράξουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι: «Η μονάδα στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, αναδεικνύει την άξια της ανιδιοτελούς προσφοράς, είμαστε ευγνώμονες στην κυρία Λάτση».

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ανέφερε ότι «Οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας τα τελευταία 40 χρόνια γνώρισαν παγκοσμίως μία εντυπωσιακή άνθηση, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς, διευκολύνονται τα νοσοκομεία, ευνοούνται τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα η κοινωνία. Η δημιουργία των δύο μονάδων ημερήσιας νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος αποτελεί καινοτομία για τη χώρα μας και πέρα από τα διεθνώς αποδεκτά πλεονεκτήματα που τις συνοδεύουν η ιστορία θα τις αναφέρει ως τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας και μάλιστα από δημόσια νοσοκομεία. Κατά καιρούς μας έχουν υποστηρίξει πολλοί άνθρωπο στο έργο μας, είμαστε τυχεροί που συναντήσαμε την κυρία Λάτση. Την ευχαριστούμε όπως και την οικογένειά της, τα παιδιά της, για ο, τι προσφέρουν. Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γιατί με αφορμή τον θάνατο μιας νέας δημοσιογράφου, της Αριάδνης Γερασιμίδου, σχεδιάσαμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τους νέους ανθρώπους που νοσούν με καρκίνο, και με τη βοήθεια της, τη χρηματοδότηση της, θα το υλοποιήσουμε, στη μνήμη της Αριάδνης».

Η κυρία Μαριάννα Λάτση βρέθηκε με τους γονείς της πρόωρα χαμένης, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο, δημοσιογράφου, Αριάδνης Γερασιμίδου

Από πλευράς του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η Διοικήτρια, Δρ. Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, σημείωσε πως «Το Θεαγένειο σήμερα έχει κάθε λόγο να ελπίζει, να χαμογελάει, να οραματίζεται, γιατί η κα Μαριάννα Λάτση ακούγοντας την καρδιά της ανέλαβε όλη αυτή τη μεγάλη διαδικασία δωρεάς και παραδίδει την ελπίδα, την ανακούφιση και το χαμόγελο σε ανθρώπους, που χωρίς επιπλέον άγχη και αγωνίες, θα έχουν τη μέγιστη ασφάλεια μίας νοσοκομειακής δομής σε χώρο φιλικό και οικείο, χωρίς το βαρύ κλίμα και το φορτίο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας, Πυλαίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Ωραιοκάστρου κ. Παντελής Τσακίρης, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Related posts

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ σuγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Νεκpός ο οδηγός του ΙΧ

Σεισμός τώρα στην Ελλάδα