Μάρτιν Κούνεϊ: Ο άνθρωπος που έσωσε τη ζωή 6.500 πρόωρων μωρών

Γιατρός στην Αμερική: Έσωσε πάνω από 6.500 πρόωρα μωρά

Γιατρός στην Αμερική: Γλίτωσε 6.500 πρόωρα μωρά από τον θάνατο

Γιατρός στην Αμερική: Ο Μάρτιν Κούνεϊ έσωσε πάνω από 6.500 πρόωρα μωρά, τα οποία άλλοι γιατροί τα θεωρούσαν ως καταδικασμένα να φύγουν από τη ζωή. Τα μωρά αυτά τα εξέθετε σε θερμοκοιτίδες σε ένα πάρκο θεαμάτων.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα πάρκο ψυχαγωγίας στο Κόνεϊ Αϊλαντ του Μπρούκλιν είχε το πιο ασυνήθιστο αλλά και παράλληλα το πιο δημοφιλές αξιοθέατο. Τις βρεφικές θερμοκοιτίδες του γιατρού Μάρτιν Κούνεϊ. Εκεί, για 40 ολόκληρα χρόνια, από το 1903 ως το 1943, πρόωρα νεογέννητα έδιναν μάχη για τη ζωή τους, με τη φροντίδα μιας ομάδας αφοσιωμένου ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα, για να δει κανείς τα μωρά, έπρεπε να πληρώσει 25 σεντς.

Ο Μάρτιν Κούνεϊ, ένας Εβραίος μετανάστης από την Γερμανία. Οι «μαγικές» του θερμοκοιτίδες από την Γαλλία ήταν η τελευταία ελπίδα για πολλούς γονείς στην Αμερική των οποίων τα μωρά ήταν πρόωρα.

Εκείνη την εποχή πολλοί γιατροί είχαν την άποψη ότι τα πρόωρα μωρά ήταν γενετικά κατώτερα. Θεωρούσαν, ότι η μοίρα τους αφήνονταν στα χέρια του Θεού. Χωρίς ιατρική παρέμβαση, η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών που γεννιόνταν πρόωρα έμεναν καταδικασμένα να πεθάνουν.

Γιατρός στην Αμερική: Έσωσε πάνω από 6.500 πρόωρα μωρά

Οι θερμοκοιτίδες του γιατρού στην αμερικάνικη ήπειρο έσωσε χιλιάδες μωρά

Με τα λεφτά που κέρδιζε από τα εισιτήρια κάλυπτε το κόστος λειτουργίας της μονάδας του και τις νοσοκόμες για τη φροντίδα των νεογέννητων. Έτσι οι γονείς δεν χρειάζονταν να πληρώνουν. Οι τεχνικές του Κούνεϊ ήταν προηγμένες για την εποχή. Μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί ως απατεώνας, παρά το γεγονός ότι έσωσε χιλιάδες ζωές.

Στο σύνολο της καριέρας του, υπολογίζεται ότι ο Κούνεϊ έσωσε 6.500 μωρά, σημειώνοντας 85% επιτυχία στις περιπτώσεις που ανέλαβε.

Η προσφορά του Κούνεϊ στην ιατρική αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του. Οι μέθοδοί του επανεξετάστηκαν από τους γιατρούς λαμβάνοντας υπόψιν την εποχή και τις συνθήκες. Μάλιστα, πολλά από τα «μωρά» που διέσωσε, σήμερα μιλούν υπέρ του.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα