Μαρτυρία Πολυτεχνείου: «Με πυροβόλησαν, ήμουν ετοιμοθάνατη, κρατάω ακόμη την σφαίρα»

Ειρήνη Μουστάκα: «Με πυροβόλησαν, ήμουν ετοιμοθάνατη, κρατάω ακόμη την σφαίρα»

Το «κορίτσι με τη σφαίρα» κατά κόσμον Ειρήνη Μουστάκα, προχώρησε σε μία ανατριχιαστική εξομολόγηση στην ΕΡΤ.

Την Ειρήνη Μουστάκα την πυροβόλησαν από το κτίριο του ΟΤΕ ενώ εκείνη βρισκόταν σε τηλεφωνικό θάλαμο στην πλατεία Βικτωρίας, όπου και τηλεφώνησε στους γονείς της. Σύμφωνα με όσα δήλωσε δέχθηκε τον πυροβολισμό στο πρόσωπο και τη σφαίρα, με την οποία την χτύπησαν στο Πολυτεχνείο, την κράτησε.

Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ειρήνης Μουστάκα

Η ίδια δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήμουν μαθήτρια τότε και είχα κατέβει στην Αθήνα για φροντιστηριακά μαθήματα. Φύγαμε από το φροντιστήριο κάποια στιγμή και πήγαμε προς Κάνιγγος και Ομόνοια, όπου μαζευόταν ο κόσμος, καθώς ακούσαμε ότι γίνεται εξέγερση».

«Εκεί υπήρχαν μπλόκα αστυνομικών και η παρέα διασπάστηκε. Έμεινα μόνη μου. Έβλεπα τους αστυνομικούς να ρίχνουν ξύλο και να κυνηγούν κόσμο. Έφτασα στην πλατεία Βικτωρίας για να πάρω τον συρμό για να επιστρέψω σπίτι. Φοβόμουν. Ήμουν μικρή, μαθήτρια», προσθέτει η Ειρήνη Μουστάκα.

Η ίδια συνεχίζει: «Εκεί άκουγα τις σφαίρες να… σφυρίζουν πάνω από το κεφάλι μου. Σκέφτηκα όμως, ότι έπρεπε να ειδοποιήσω τους γονείς μου και ότι κάτι πρέπει να κάνω». Και προσθέτει: «Πήγα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο που υπήρχε στην πλατεία Βικτωρίας και πήρα τηλέφωνο τους γονείς μου. Ο πατέρας μου μού είπε “μείνε εκεί που είσαι και έρχομαι να σε πάρω”. Με το που πήγα να βγω, είχα μια ζεστή αίσθηση στο μάγουλο, έναν βόμβο μέσα στο στόμα και είδα να βγαίνει ένας πίδακας αίματος. Με είχαν πυροβολήσει από την ταράτσα του ΟΤΕ με στρατιωτικό όπλο».

Όπως είπε η Ειρήνη Μουστάκα η οποία είναι δικηγόρος «αυτή τη σφαίρα έδειξα στη δίκη του Πολυτεχνείου το 1975. Ήταν ένα φοβερό αποδεικτικό στοιχείο, καθώς αμφισβητείτο τότε όπως και σήμερα από κάποιους ότι υπήρξαν θύματα ή ότι έριχναν αληθινές σφαίρες». Συνεχίζοντας την εξιστόρηση των γεγονότων η δικηγόρος αναφέρει ότι όταν κατάλαβε το αίμα, έπειτα από λίγο λιποθύμησε. Πριν λιποθυμήσει, είδε κόσμο να πετάγεται στην πλατεία. «Κόσμος που ήταν κρυμμένος», όπως περιγράφει.

Κάποιοι από αυτούς την μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί, όπως αφηγήθηκε είδε αιμόφυρτους ανθρώπους να κάθονται στα σκαλιά.

Όπως σημειώνει, «με πήγαν στο δωμάτιο. Το πρόσωπό μου ήταν άμορφη μάζα. Κι εκεί μπήκε κάποια στιγμή αστυνομικός με καπαρντίνα και περίστροφο στο χέρι για να με ελέγξει και να με συλλάβει. Φυσικά οι γιατροί του είπαν “ποια να συλλάβεις; Δεν βλέπεις πώς είναι;” Ήμουν ετοιμοθάνατη. Η σφαίρα είχε καθίσει κάτω από τη γλώσσα, ανάμεσα στο γευστικό και κινητικό νεύρο. Αν είχε βγει από το λαιμό, θα είχα πεθάνει. Όπως θα είχα πεθάνει εάν δεν είχε κάνει τόσο καλή δουλειά και ο χειρουργός, που είχαν καλέσει ο πατέρας μου και η μητέρα μου, οι οποίοι ήρθαν από την Κηφισιά με τα πόδια».

Ειρήνη Μουστάκα: Η συγκλονιστική μαρτυρία της

Related posts

Επιστροφή στα θρανία: Η μητέρα 4 παιδιών από τα Χανιά της Κρήτης που αρίστευσε στις πανελλήνιες και πέρασε Πολυτεχνείο

Αυτοί είναι οι 25 νεκροί της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου: Με επικεφαλής τον Τσίπρα και στη φετινή πορεία

«Δεν υπήρχαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο. Ελληνική Αριστερά, ψεύτες και υποκριτές»

Aποθέωση στους ντελιβεράδες της efood και της Wolt που πήγαν να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο 1973: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ηρωική νύχτα των φοιτητών

«Έχει ραγίσει η καρδιά μου»: Η πρώτη ανάρτηση του Άλεκ Μπάλντουιν μετά τη δολοφονία στα γυρίσματα της ταινίας «Rust»

Το ελληνικό δημόσιο επιμένει ότι δεν πρέπει να δώσει αποζημίωση στην οικογένεια του μικρού Μάριου!

Η άρνηση του δημοσίου να αποζημιώσει την οικογένεια του μικρού Μάριου που χάθηκε από αδέσποτη σφαίρα