Μαθεύτηκε τι θα γινόταν σήμερα στο εργοστάσιο στη Λαμία που πήρε χτες φωτιά και κάηκε ολοσχερώς

by Maria Giannoutsou
Μαθεύτηκε τι θα γινόταν σήμερα στο εργοστάσιο στη Λαμία που πήρε χτες φωτιά και κάηκε ολοσχερώς

Ο ΕΦΕΤ θα πήγαινε σήμερα για έλεγχο στο εργοστάσιο με τα χαλασμένα σχολικά γεύματα, όμως χθες κάηκε – Παρέμβαση Αρείου Πάγου
Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί σήμερα το εργοστάσιο της εταιρείας “Γιαννίτση” στη Λαμία, από το οποίο παράχθηκαν τα σχολικά γεύματα που προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε 63 μαθητές από 7 σχολεία τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, σε ΕΡΤ και Alpha, ο έλεγχος είχε προγραμματιστεί για σήμερα, ενώ κλιμάκιο του ΕΦΕΤ είχε πάει και το Σάββατο, όμως η γραμμή παραγωγής ήταν κλειστή αφού δεν λειτουργούσαν τα σχολεία.

Μαθεύτηκε τι θα γινόταν σήμερα στο εργοστάσιο στη Λαμία που πήρε χτες φωτιά και κάηκε ολοσχερώς

“Πήγε κλιμάκιο το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο, γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία που αφορούσε τη γραμμή παραγωγής γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται κάθε μέρα, καθημερινές. Παρ’ όλα αυτά, πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε κλιμάκιο να πήγαινε και σήμερα να βλέπαμε γενικά πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής των γευμάτων” είπε ο κ. Ζαμπέλας και πρόσθεσε: “Δυστυχώς βέβαια μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται. Άρα δεν υπάρχει έκθεση ή πόρισμα του ΕΦΕΤ για τις τροφές που διανεμήθηκαν”.

Συγκεκριμένα η αναλυτική δήλωσή του στην ΕΡΤ ήταν: “Εμείς μετά από την ενημέρωση που είχαμε και από τον ΕΟΔΥ, αυτό έγινε βέβαια την προηγούμενη εβδομάδα, την Παρασκευή, πήγαμε το Σάββατο στην επιχείρηση όταν ήταν εν ενεργεία.

Απλά η γραμμή παραγωγής η οποία έχει να κάνει με τα γεύματα για τα σχολεία, δεν λειτουργούσε γιατί τα Σαββατοκύριακα τα σχολεία δεν λειτουργούν.

Επομένως, είχαμε είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε έναν έλεγχο αρχές αυτής της εβδομάδας για να βλέπαμε και αυτή την πορεία, πώς εξελίσσεται, πώς λειτουργεί.

Ο έλεγχος αυτός, θα γίνει, προφανώς καθ’ ολοκληρία δεν μπορεί να γίνει πια. Αύριο θα πάμε όμως, γιατί υπήρχαν κάποιες πληροφορίες που μας λένε ότι εν μέρει θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει και επειδή δεν έχουμε εικόνα δεν πήγαμε σήμερα, θα πάμε αύριο να έχουμε και μια εικόνα και εμείς από την επιχείρηση, δηλαδή τι έχει καταστραφεί, τι έχει μείνει όρθιο και τι αν μπορεί να σωθεί κάτι και που μπορούμε να εμπλακούμε και εμείς.

Μαθεύτηκε τι θα γινόταν σήμερα στο εργοστάσιο στη Λαμία που πήρε χτες φωτιά και κάηκε ολοσχερώς

Επομένως αύριο έχουμε οργανώσει έναν επιτόπιο έλεγχο, ότι βέβαια μπορούμε να κάνουμε, όπως επίσης να πάμε και σε δύο σχολεία και σε μια άλλη επιχείρηση που κάνει κιμά, η οποία τροφοδοτούσε την επιχείρηση του κέτερινγκ. Έχουμε δηλαδή ακόμα πορεία για να έχουμε μια συνολική εικόνα.

Στο ερώτημα αν μπορεί να είναι μια τυχαία φωτιά, μια τυχαία πυρκαγιά, απάντησε: “Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Νομίζω είναι πλέον στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Την άμεση εποπτεία για τα γεύματα και κάποιες αναλύσεις που έχουν δρομολογηθεί την έχει ο ΕΟΔΥ, έχει συλλέξει κάποια γεύματα που είχαν μείνει, τα έχει στείλει σε αναλύσεις, οπότε περιμένουμε και εμείς τα αποτελέσματα.

Απλά αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι είχαμε πάει πριν από περίπου ένα χρόνο να ελέγξουμε αυτή την εταιρεία, η οποία την είχαμε δει ότι είναι μια αξιοπρεπής εταιρεία. Είχαμε κάνει και κάποιες συστάσεις για το τι θα μπορούσε να βελτιώσει.

Σε μία κατεύθυνση προτείνετε να τηρούνται οι θερμοκρασίες και πολύ περισσότερο να ελέγχονται οι θερμοκρασίες όταν παραδίδονται τα γεύματα με thermobox στα σχολεία.

Αυτές ήταν οι συστάσεις δηλαδή που είχαμε πει, δεν ήταν δηλαδή μια εταιρεία, η εικόνα που είχαμε τότε τουλάχιστον, ότι είναι μια προβληματική. Τώρα βέβαια, από τότε μέχρι τώρα είναι ένας χρόνος”.

Μαθεύτηκε τι θα γινόταν σήμερα στο εργοστάσιο στη Λαμία που πήρε χτες φωτιά και κάηκε ολοσχερώς

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη φωτιά στο εργοστάσιο
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, απέστειλε σήμερα Δευτέρα το πρωί στη διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, την παραγγελία διερεύνησης των αιτιών της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε βραδυνές ώρες της Κυριακής στις εγκαταστάσεις της “ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ GROUP Α.Ε” στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας.

Όπως αναφέρει η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός στην παραγγελία της, ζητεί την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς “σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης”.