Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον ο κόσμος: Κοντά στο αντικαρκινικό εμβόλιο και στην εξάλειψη της επάρατης νόσου

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον ο κόσμος: Κοντά στο αντικαρκινικό εμβόλιο και στην εξάλειψη της επάρατης νόσου

Αντικαρκινικό εμβόλιο: Ειδικοί στέκονται με πείσμα, πάνω από την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του καρκίνου

Αντικαρκινικό εμβόλιο: Ένας νέος κόσμος, απλώνεται μπροστά μας, μετά από ένα σπουδαίο γεγονός και μια ιστορική ανακάλυψη. Ειδικοί και επιστήμονες, στέκονται με πείσμα πάνω από την ανακάλυψη του εμβολίου που θα σταθεί εμπόδιο απέναντι στην επάρατη νόσο. Ειδικά, έχουν στρέψει την προσοχή τους απέναντι στο εμβόλιο που χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA. Είναι πλέον γεγονός, ότι στον πραγματικό ιατρικό κόσμο συντελείται μια πραγματική κοσμογονία.

Με την μέθοδο mRNA, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλέον έχουν στην διάθεσή τους ένα «όπλο», το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Έχει τη δύναμη, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ασθενειών που θεωρούνται ακόμη και ανίατες, όπως για παράδειγμα, διάφορες μορφές καρκίνου.

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον ο κόσμος: Κοντά στο αντικαρκινικό εμβόλιο και στην εξάλειψη της επάρατης νόσου

Η ανάπτυξη αντικαρκινικών εμβολίων είναι γεγονός

Ο καρκίνος, η κάποτε επονομαζόμενη «επάρατη νόσος», αποτελούσε πάντα έναν από τους μεγαλύτερους –αν όχι τον μεγαλύτερο- εχθρό της ανθρωπότητας. Επομένως κάθε βήμα προς την ουσιαστική αντιμετώπισή του έρχεται να δημιουργήσει ελπίδα.

Το «αύριο» χωρίς καρκίνο φαίνεται να πλησιάζει λίγο πιο κοντά εδώ και περίπου ένα μήνα. Τότε που πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εμβολιασμός καρκινοπαθούς με το θεραπευτικό εμβόλιο BNT111, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την φαρμακευτική εταιρεία BioNTech.

Ουσιαστικά με αυτό το γεγονός «εγκαινιάστηκε» η Φάση 2 των σχετικών ερευνών. Οι έρευνες έχουν ως τελικό στόχο, την οριστική αξιολόγηση για την επίδραση που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο, τεχνολογίας mRNA, σε ασθενείς με μελάνωμα ανθεκτικού – υποτροπιάζοντος σταδίου τρία ή τέσσερα- σε συνδυασμό με το μονοκλωνικό αντίσωμα Libtayo των Regeneron και Sanofi. Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν, όπως αναμένουν οι επιστήμονες, θα ενεργοποιηθεί η ανοσοαπόκριση, κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου από τον ίδιο τον οργανισμό. Αυτό θα συμβεί, χάρη στα mRNA αντιγόνα που σχετίζονται με τον όγκο.

Αυτό δηλαδή που αναμένουν οι ερευνητές, είναι να δουν τον ανθρώπινο οργανισμό να «διδάσκεται», ώστε να αναγνωρίζει τους φονικούς όγκους. Σκοπός είναι να μάθει ο οργανισμός να τους αντιμετωπίζει, δημιουργώντας το δικό του «τείχος προστασίας». Σε αυτή τη φάση είναι που οι κλασικές μορφές αγωγής (με φάρμακα κλπ) σήμερα αποτυγχάνουν.

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον ο κόσμος: Κοντά στο αντικαρκινικό εμβόλιο και στην εξάλειψη της επάρατης νόσου

Αντικαρκινικό εμβόλιο: Στη Φάση 2 οι έρευνες για την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της BioNTech, η δοκιμή BNT111-01 έλαβε έγκριση από διάφορες χώρες ως τώρα. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, και Αυστραλία, άναψαν το «πράσινο φως» για την συνέχιση της έρευνας. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε αυτή την φάση θα λάβουν μέρος συνολικά 120 ασθενείς με καρκίνο. Στη συνέχεια θα υπάρξει και το πόρισμα σχετικά με το πόσο επιτυχής ήταν η απόκριση σε αυτή τη μορφή θεραπείας. Πρόκειται για τον συνδυασμό του mRna εμβολίου BNT111, με το μονοκλωνικό αντίσωμα Libtayo των Regeneron και Sanofi. Όπως είναι απολύτως λογικό, θα ελεγχθούν και οι τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες που ενδεχομένως θα έχει η χορήγησή του, ώστε να εξεταστεί το κατά πόσο είναι ασφαλές για τον πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό είναι απλά ένα βήμα. Ένα «παράθυρο» που ανοίγει με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στο «αύριο» της επιστήμης που μοιάζει να είναι συνυφασμένο με την τεχνολογία mRna.

Προτεινόμενα