Μεγάλη ευκαιρία: Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για να πάρετε 6.400 ευρώ για ανακαίνιση

Ακίνητα: Ποιοι δικαιούνται 6.400 ευρώ για ανακαίνιση και ποια η διαδικασία

Αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε το σπίτι σας τότε πρέπει να δείτε αν δικαιούστε έκπτωση φόρου που φτάνει μέχρι και τις 6.400 ευρώ.

Παράταση μέχρι τις 31-12-2024 πήρε η ισχύς της διάταξης του άρθρου 16 του φορολογικού νόμου 4646/2019 η οποία προβλέπει ότι το 40% των εξόδων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι μέσα σε ένα έτος για τις εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων τους εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος των τεσσάρων ετών που έπονται του έτους καταβολής των δαπανών υπό ορισμένους κανόνες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι σκοπεύουν να ανακαινίσουν ή να επισκευάσουν το σπίτι τους θα κερδίσουν έκπτωση φόρου την οποία θα δουν με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Η Εφορία «ξεκλειδώνει» τη φορο-έκπτωση υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες που γίνονται στο ακίνητο.

Η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών τα 16.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να ανακαινίσουν, να επισκευάσουν ή να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους μέχρι και το τέλος του 2024 θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Δικαιούχοι της έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης.

Επίσης, δικαιούχοι είναι και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.

Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.

Ακίνητα: Τι ισχυεί για τις πολυκατοικίες

Εάν οι δαπάνες αφορούν κοινόχρηστους χώρους κτιρίου, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας / συγκροτήματος ιδιοκτησιών εξοφλεί ηλεκτρονικά τις δαπάνες και αυτές λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους, με βάση σχετική βεβαίωση που θα χορηγείται από τον διαχειριστή και στην οποία θα καταχωρίζεται ο ΑΤΑΚ του ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός του κτιρίου για το οποίο πραγματοποιείται η σχετική δαπάνη.

Στις επιλέξιμες ενεργειακές, λειτουργικές – αισθητικές δαπάνες περιλαμβάνονται:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων
  • Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
  • Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας
  • Τοποθέτηση / αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης
  • Τοποθέτηση / αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
  • Συντήρηση / επισκευή στέγης
  • Επισκευή τοιχοποιίας / χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά
  • Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης
  • Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα

Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2022 για την ανακαίνιση του διαμερίσματός του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί το 2023, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2024, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2025 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2026.
Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση:

Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά.

Η εξόφληση των δαπανών να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Related posts

Παλιό λεωφορείο με κόστος 1.000€ μεταμορφώθηκε σε… σπίτι: Δείτε το υπέροχο εσωτερικό του και την όμορφη διακόσμηση

«Ο άνθρωπος των σπηλαίων»: 37χρονος αγόρασε σπηλιά-ερείπιο, το μεταμόρφωσε και πλέον είναι μία υπερπολυτελής κατοικία

Άλλος άνθρωπος με διαφορετικό μαλλί: Έτσι είναι σήμερα ο Μάρκος από την «Πολυκατοικία»

Μας συγκίνησε πατέρας από την Θεσσαλονίκη: Μεταμόρφωσε το δωμάτιο της φοιτήτριας κόρης του στην εστία και το έκανε πανέμορφο

Μεγάλωσε και έχει μείνει μισός: Αγνώριστος ο μικρός Μπαλαφούτης από την «Πολυκατοικία», 11 χρόνια μετά το τέλος της σειράς

«Η γειτονιά ξενυχτάει, αγανακτήσαμε»: Επική ανακοίνωση για ένοικο που ουρλιάζει στις προσωπικές στιγμές της

Ούτε ο Χαϊκάλης δεν θα τον αναγνώριζε: Θυμάστε τον Πέτρο από την Πολυκατοικία; Σήμερα είναι αγνώριστος, χωρίς μαλλιά και με αρκετά λιγότερα κιλά

Νίκος Καζαντζάκης: Το σπίτι του θρυλικού ποιητή, η πρόσφατη εντυπωσιακή ανακαίνιση, το εσωτερικό και η τιμή πώλησης του

Σπίτι ερείπιο με 1 ευρώ: Ζευγάρι το αγόρασε και το μετέτρεψε σε ονειρεμένο παλάτι