Μέγας Αλέξανδρος: Η Ελληνίδα αρχαιολόγος που πιστεύει πως ανακάλυψε στην Αίγυπτο τον χαμένο τάφο

by Τόνια Τζαφέρη

Μέγας Αλέξανδρος: Η Ελληνίδα που πιστεύει ότι βρήκε τον χαμένο τάφο

Μέγας Αλέξανδρος: Αποτελεί αίνιγμα πολλών χρόνων. Ενώ η ανακάλυψη του τάφου του Μέγα Αλεξάνδρου θα αποτελέσει ένα γεγονός που θα συνταράξει όλη την ανθρωπότητα. Οι έρευνες γίνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και συνεχίζονται. Νέες εξελίξεις έρχονται όμως στην επιφάνεια. Και μάλιστα από ελληνική ομάδα και Ελληνίδα αρχαιολόγο.

Μέγας Αλέξανδρος: Η Ελληνίδα που πιστεύει ότι βρήκε τον χαμένο τάφο

Υπάρχει λοιπόν η ελπίδα πως ο τάφος του Μέγα Αλεξάνδρου, βρίσκεται κοντά στο Άγιο Δισκοπότηρο της Αρχαιολογίας.

Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πού θάφτηκε ο μεγάλος στρατηλάτης. Με τα κύρια σημεία βεβαίως να επικεντρώνονται σε μέρη που έχουν παραμείνει συνυφασμένα με τον βασιλιά της Μακεδονίας. Προφανώς από αυτήν την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και η πόλη της Αιγύπτου που φέρει το όνομά του, δηλαδή η Αλεξάνδρεια.

Την ίδια γνώμη έχει και η Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα. Η οποία έχει στην κυριολεξία θυσιάσει την καριέρα της στο «κυνήγι» αυτού του μεγάλου στόχου. Καθώς τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθεί να ξετυλίξει το νήμα και να φτάσει στην άκρη του. Ελπίζοντας ότι θα βρει τον τάφο του Αλέξανδρου.

Μέγας Αλέξανδρος: Η Ελληνίδα που πιστεύει ότι βρήκε τον χαμένο τάφο

Πριν από μερικά χρόνια η σκαπάνη των συνεργατών της έφερε στο φως ένα εύρημα που αναπτέρωσε τις ελπίδες τόσο της ίδιας όσο και πολλών άλλων εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας.

Στο πάρκο της Αλεξάνδρειας στους Κήπους Σαλαλάτ, όπου πλέον οι αρχαιολόγοι κατόρθωσαν να εντοπίσουν βαθιά μέσα στο έδαφος τα θεμέλια της παλιάς, της αρχαίας πόλης της Αλεξάνδρειας. Πλέον έχουν την βεβαιότητα ότι κινούνται σε χώρους στους οποίους περπάτησαν οι σύγχρονοι του Μακεδόνα ηγεμόνα αν όχι και εκείνος αυτοπροσώπως!

Εύρημα με την υπογραφή του Μέγα Αλεξάνδρου

Το εύρημα στο οποίο στάθηκαν περισσότερο και κέντρισε το ενδιαφέρον του National Geographic Society ήταν ένα λευκό κομμάτι μαρμάρου. Το οποίο βρέθηκε στις ανασκαφές και στάλθηκε υπόψη της κυρίας Παπακώστα. Εκείνη διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για μια απλή λευκή πέτρα. Αλλά για ένα καλλιτέχνημα και συγκεκριμένα ένα έργο της πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου. Το οποίο μάλιστα φέρει την σφραγίδα του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μέγας Αλέξανδρος: Η Ελληνίδα που πιστεύει ότι βρήκε τον χαμένο τάφο

Αυτή η ανακάλυψη προ επταετίας αναπτέρωσε το ηθικό της Ελληνίδας επιστήμονος η οποία σήμερα διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Αλεξανδρινού Πολιτισμού. Έχει κατορθώσει να κάνει ανασκαφές που φτάνουν δεκάδες μέτρα κάτω από τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια. Αποκαλύπτοντας τμήματα της κάποτε βασιλικής συνοικίας της πόλης της αρχαιότητας.

Για την έρευνα χρησιμοποιείτε μοντέρνα, εξειδικευμένη τεχνολογία. Όπως για παράδειγμα την ηλεκτρονική τομογραφία (ERT) σε συνδυασμό με αναφορές, χάρτες, τα πάντα. Με την ελπίδα ότι θα καθοριστεί κάποιο σημείο εκσκαφής που θα φέρει νέα αποτελέσματα.

Οι δηλώσεις της αρχαιολόγου για τον τάφου Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να το βρεις, αλλά σίγουρα είμαι στο κέντρο της Αλεξάνδρειας στη βασιλική συνοικία και όλα είναι υπέρ μου. Ήμουν επίμονη και συνέχισα και θα συνεχίζω», δηλώνει η αρχαιολόγος.

Η οποία είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται κοντά στο Άγιο Δισκοπότηρο της αρχαιολογίας και όσοι είναι κοντά στην έρευνά της… Συμφωνούν ότι όσα έχει ανακαλύψει είναι σημαντικά, αλλά τα καλύτερα και πιο σημαντικά έρχονται.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα