Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται έλεγχος στον κωδικό 4

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται έλεγχος στον κωδικό 4

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Δόθηκαν οι σχετικές διευκρινίσεις από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο για τον κωδικό μετακίνησης 4 δόθηκαν από τον κ. Γεωργαντά. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στον κωδικό 4 που έχει δημιουργήσει τα περισσίτερα ερωτηματικά στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός 4 με SMS στο 13033 αφορά σε παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή για συνοδεία ανηλίκων στο σχολείο. Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για το lockdown από το Νίκο Χαρδαλιά. Προκλήθηκαν ερωτηματικά για τον αυστηρό έλεγχο στον κωδικό 4. Οι πολίτες αναρωτήθηκαν πώς ακριβώς θα γίνει αυτό και τι έγγραφα θα χρειάζεται να φέρουν μαζί τους.

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι για τον κωδικό 4, εάν είναι 1 άτομο στο αυτοκίνητο δεν υπάρχει θέμα, Ωστόσο αν είναι δύο, θα πρέπει να αιτιολογηθεί το γιατί. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Υπάρχουν αξιολόγικα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση».

Για τον κωδικό 2 είπε ότι θα υπάρχει κατανόηση, εάν για παράδειγμα σε απομακρυσμένα χωριά ή περιοχές. Χρειαστεί να ξεπεραστεί η χιλιομετρική απόσταση στων 2 χλμ. για αγορές σε σούπερ μάρκετ. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου».

Όσο για το φαρμακείο ανέφερε ότι μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

Τέλος, σχετικά με τον κωδικό 6 ανέφερε ότι απαγορεύεται μία οικογένεια να πάει με το αυτοκίνητο εκεί που θέλει. Μπορεί να γίνει μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται έλεγχος στον κωδικό 4

Πέρα από τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αυτά είναι τα νέα μέτρα για το lockdown

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα για το lockdown είναι σε ισχύ από χθες Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 06:00 το πρωί. Για τα SMS μετακίνησης, αναφέρθηκαν πληροφορίες παραπάνω.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας, στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) το ωράριο διαμορφώνεται από 19:00 ως 05:00. Εξαιρέσεις αποτελούν οι ΠΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης με ωράριο 21:00 έως 05:00. Τα Σαββατοκύριακα το ωράριο είναι 19:00 με 05:00.

Όσο για τα σχολεία, στις πειροχές που είναι στο κόκκινο έχει ανασταλεί η λειτουργία των Λυκείων. Ενώ στις περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων, πλην των ειδικών σχολείων.

Προτεινόμενα