Μετάλλαξη της Μποτσουάνας: Επείγουσα σύσκεψη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

by Τόνια Τζαφέρη
Μετάλλαξη της Μποτσουάνας: Επείγουσα σύσκεψη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Μπλόκο Ε.Ε. σε αεροπορικές αφίξεις από χώρες της νότιας Αφρικής

Παγκόσμια ανησυχία έχει ξεσπάσει μετά την νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε και πρώτα δεδομένα δείχνουν να είναι η πιο επικίνδυνη από όλες.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας προκειμένου να εξετασθούν τα έως τώρα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας και να κριθεί αν είναι αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα και να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες για ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής.

Μετάλλαξη της Μποτσουάνας: Επείγουσα σύσκεψη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, με την επιστημονική ονομασία B.1.1.529, έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να ανακοινώνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τις χώρες της νότιας Αφρικής.

«Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους», διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Για τον λόγο αυτό θα συζητήσουμε νωρίς το απόγευμα κατά την συνάντηση όλων των χωρών μελών την εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι ταξιδιωτικοί αποκλεισμοί για τον περιορισμό της νέας μετάλλαξης

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ ακολούθησαν Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ, Τσεχία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊβάν και Νέα Ζηλανδία.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2.

«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

Θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες σε λίγες εβδομάδες για την νέα μετάλλαξη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια», δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Προτεινόμενα