Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: «Ήμασταν προετοιμασμένοι για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη »

by Τόνια Τζαφέρη
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: «Ήμασταν προετοιμασμένοι για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη »

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Οι επίσημες δηλώσεις σχετικά με τις φωτιές

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Τρια χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με 102 νεκρούς… οι χθεσινές εικόνες ξύπνησαν από τις χειρότερες αναμνήσεις.

Ωστόσο σήμερα, μια ημέρα μετά, η φωτιά φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η κινητοποίηση κι η επέμβαση ήταν άμεση κατά τον κ. Χαρδαλιά, όσον αφορά στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά. Υποδειγματικές οι εκκενώσεις κατοικιών που γίνονται συντονισμένα.

Οι υπηρεσίες είναι παρούσες κάθε στιγμή για να προστατεύσουν τους πολίτες». Υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών (3/08).

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: «Ήμασταν προετοιμασμένοι για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη »

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών».Προσέθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Είπε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα. Με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, ότι 40 μέτωπα είναι ανοικτά και επισήμανε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: «Ήμασταν προετοιμασμένοι για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη »

Επιχείρησαν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα. Καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη.

Ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Η συνέχεια δηλώσεων του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Χαρδαλιά και Βρεττού

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδώνες. Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, προσέθεσε.

«Κανένα πυροσβεστικό όχημα επί ώρες στην κεντρική πλατεία της Βαρυμπόμπης»

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή πολλές καταγγελίες για ολιγωρία από την πλευρά της Πολιτείας, με τον αντιδήμαρχο Αχαρνών, Μιχάλη Βρεττό, να περιμένει επί ώρες ένα πυροσβεστικό όχημα στο σημείο της κεντρικής πλατείας της Βαρυμπόμπης, όπου ολόκληρες πολυκατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Δεν ξέρω εάν η Πολιτική Προστασία έχει καταλάβει τι συμβαίνει εδώ, είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, η πύρινες φλόγες μπήκαν στην κεντρική πλατεία και κάηκαν σπίτια. Επί τόπου εξακολουθούσε να μην υπάρχει πυροσβεστικό όχημα και κάποιος να βοηθήσει στις εκκενώσεις των σπιτιών, σύμφωνα με τον κ. Βρεττό.

Προτεινόμενα