Μόνο έξι ένоχοι για την τpαγωδία στο Μάτι – Αυτοί είναι αναλυτικά

by Newsroom i-diakopes.gr
Μόνο έξι ένоχοι για την τpαγωδία στο Μάτι  – Αυτοί είναι αναλυτικά

Μετά από ενάμιση χρόνο ακροαματικής διαδικασίας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχα για την πυρκαγιά στο Μάτι μόνο πέντε τότε κορυφαία στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: τον Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, τον Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και τον κάτοικο Πεντέλης, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Μόνο έξι ένоχοι για την τpαγωδία στο Μάτι  – Αυτοί είναι αναλυτικά

Το δικαστήριο αθώωσε την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τον Ηλία Ψινάκη και ακόμα 14 κατηγορούμενους και συγκεκριμένα τα στελέχη της Πυροσβεστικής : Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης καο το τότε αξιωματικό στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπο Συρογιάννη, τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και τους τότε δήμαρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλη Δημήτριο-Στέργιο Καψάλη.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ξέσπασαν οι συγγενείς. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φύλαξη! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη» φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς,τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό, προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε..Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια …Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα.Εχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα.

Ελαφρυντικά

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης έντονα αντέδρασαν και οι συγγενείς των θυμάτων και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που βρισκόταν στην αίθουσα.

«Προκαλείτε την κοινωνία» είπε στο Δικαστήριο ενώ πρόσθεσε και «Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο. Σε λίγο αναμένεται να ανακοινωθεί και η απόφαση επί των ποινών των έξι κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι.

Μόνο έξι ένоχοι για την τpαγωδία στο Μάτι  – Αυτοί είναι αναλυτικά

Μόνο έξι ένоχοι για την τpαγωδία στο Μάτι  – Αυτοί είναι αναλυτικά

Μόνο έξι ένоχοι για την τpαγωδία στο Μάτι  – Αυτοί είναι αναλυτικά

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

«Κι επαίνους να δώσετε στο τέλος κ. πρόεδρε» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το δικαστήριο επέβαλε τελικά ποινές από 3 έως 111 έτη – με εκτιτέα μόνο τα 5 έτη και μετέτρεψε την ποινή σε χρηματική (10 ευρώ την ημέρα).

Συγκεκριμένα στους:

Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη (εκτιτέα 5 έτη)
Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών
Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη
Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη
Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη
Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.