Μόνο με αυτά τα μέτρα θα πηγαίνουν στο σχολείο εκπαιδευτικοί και μαθητές τη νέα σχολική χρόνια

Νέα σχολική χρόνια: Όλα όσα θα ισχύουν για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Νέα σχολική χρόνια: Ξεκινά με νέα δεδομένα – Τι θα ισχύσει;

Νέα σχολική χρόνια: Με νέα δεδομένα ξεκινά η σχολική χρονιά 2021-2022. Οι μαθητές θα έχουν στη διάθεση τους δωρεάν self test. Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν με δικά τους έξοδα τα rapid tests ή τα μοριακά τεστ. Ουσιαστικά, θα αναγκάζονται να ξοδεύουν 40€ την εβδομάδα. Από την άλλη οι φοιτητές, οφείλουν να έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή το αρνητικό τεστ, πάνω στο έδρανό τους.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου, προετοιμάζεται πυρετωδώς, από το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι, να ανοίξουν τα σχολεία ομαλά. Το Υπουργείο επιθυμεί φέτος η εκπαίδευση των μαθητών να ξεκινήσει και να συνεχιστεί δια ζώσης και όχι μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επιδιώκεται αυτή να γίνει χωρίς κενά εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας και να μην ξανακλείσουν τα σχολεία λόγω των προβλημάτων, που προκαλεί η πανδημία.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας έδωσε τις πρώτες συνοπτικές οδηγίες προκειμένου να προετοιμαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό των πανεπιστημίων. Μάλιστα, τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς, πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Οι ανακοινώσεις βασίζονται πάντοτε στις συστάσεις της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Ταυτόχρονα παροτρύνει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να εμβολιαστούν άμεσα. Σκοπός είναι, να κυλήσει η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.  Επίσης, το επόμενο διάστημα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς. Θα παρέχονται οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, για τις απαραίτητες επαναλήψεις, για την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς: Εκπαιδευτικοί και Μαθητές – Φοιτητές και Πανεπιστημιακοί

Εκπαιδευτικοί: Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι το τεστ θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι εκπαιδευτικοί θα αναγκάζονται να πληρώνουν 40€ από την τσέπη τους.

Φοιτητές – Πανεπιστημιακοί: Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Oι φοιτητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πιστοποιητικά αρνητικού τεστ. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει, ότι θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια για την εξυπηρέτηση φοιτητών και προσωπικού. Ακόμη βέβαια, δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις. Επίσης, οι πανεπιστημιακοί έχουν προτείνει, για τους φοιτητές που δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή αρνούνται να προσκομίσουν αρνητικά τεστ, να μην έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων για έξι μήνες.

Μαθητές: Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ. Να τονισθεί, ότι το τεστ θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα και θα είναι δωρεάν

Νέα σχολική χρονιά: Πλατφόρμα ενημέρωσης και Εμβολιασμοί

Πλατφόρμα ενημέρωσης
Τόσο για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για τα πανεπιστήμια αλλά και όλες τις δομές εκπαίδευσης, θα υπάρχει σχετική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία για εμβόλια, τεστ κλπ

Εμβολιασμοί
Το υπουργείο Παιδείας ζητά από τώρα από όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορονοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας. Ζητούμε την απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών.

Νέα σχολική χρονιά: Παράταση ορκωμοσίας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Παράταση ορκωμοσίας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών
Εξαήμερη παράταση για την ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, έδωσε το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε:

Α. Για τη διευκόλυνση όλων των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης και των μετακινήσεών τους, δίνεται παράταση της προθεσμίας ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας για όλους τους Νεοδιοριζόμενους  εκπαιδευτικούς μέχρι και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου.

Β. Κατ’ εξαίρεση, παρατείνεται η προθεσμία έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς. Η παράταση ισχύει για εκείνους, που η μόνιμη κατοικία βρίσκεται αποδεδειγμένα εντός των πυρόπληκτων περιοχών της Επικράτειας.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν